In Onnen wordt nog chroomverf van treinen geschuurd

© Sander Koning/ANP
Op de onderhoudslocatie van NedTrain in Onnen worden nog werkzaamheden uitgevoerd waarbij chroomverf vrij kan komen. Dat bevestigt de NS tegenover RTV Noord.
NedTrain is het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Bij de Productie Eenheid Noord (waar naast de locatie in Onnen ook het servicebedrijf in Groningen onder valt) werken 230 mensen.
'Strengste normen die er zijn'
Volgens een woordvoerder van NS zijn de voorgeschreven beschermingsmaatregelen bij het bedrijf dusdanig dat er voor medewerkers geen gevaar hoeft te zijn voor blootstelling. Mits ze zich aan de voorschriften houden (stofkap, goud afzuigen van ruimtes). 'NS hanteert de strengste normen op dit vlak die er zijn. Om elk risico maximaal uit te sluiten zijn wij bezig met onderzoek naar verdere verbetermaatregelen.'

Verflagen van oude treinen
Kankerverwekkend chroom-6 komt voor in verflagen van sommige oude treinen van NS of in onderdelen van treinen. De NS heeft de verf nooit zelf gebruikt of aangebracht, zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg.
Bij specifieke werkzaamheden, zoals het schuren van treinen, kan deze stof vrijkomen. Onnen is één van de vijf NedTrain-locaties in het land waar deze werkzaamheden worden uitgevoerd.

'Je schrikt je toch rot'

Woensdag schreef dagblad Trouw dat de NS al zo'n twintig jaar treinen en treinonderdelen gebruikt en onderhoudt die chroom-6 bevatten. De NS meldt dat dit deze zomer bekend is geworden en dat meteen personeel en vakbonden zijn ingelicht. 'Je schrikt je toch rot', zegt NS-woordvoerder Van Scherrenburg. Sommige werkzaamheden zijn vervolgens tijdelijk opgeschort en uit maximale voorzorg zijn extra maatregelen getroffen.
Op 8 september organiseert FNV Spoor in Haarlem een bijeenkomst voor vakbondsleden die zich zorgen maken. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) liet al weten dat ze 'volledige openheid' wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur).

NAVO-depots
Op voormalige NAVO-depots (onder andere in Ter Apel) is jarenlang met hoge concentraties chroom-6 gewerkt. Honderden medewerkers hebben (ernstige) gezondheidsklachten en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet onderzoek in opdracht van minister Hennis van Defensie.