Provinciebestuur gaat Boer Buijs niet dwarsbomen

Boer Buijs moet van het provinciebestuur toch zijn megastal kunnen bouwen in Vlagtwedde. 'Toezeggingen gedaan door voorgaande colleges' zitten het huidige college dwars. Ze wil bovendien geen schadeclaim aan de broek.
Het college van SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie stond voor de keuze om de bouw van de stal van Buijs (1000 melkkoeien en 800 stuks jongvee) wel of niet te verhinderen.

Onwenselijk

Volgens een onderzoek in opdracht van Provinciale Staten was het blokkeren van de megastal wel degelijk mogelijk. In het huidige collegeprogramma staat bovendien dat megastallen onwenselijk zijn.

Al sinds 2007 bezig

Maar die eerder gedane toezeggingen ('tijdens voorgaande collegeperiodes', benadrukt het huidige bestuur) gooien roet in het eten. Brabander Buijs is al sinds 2007 bezig met zijn plannen.

Behoorlijk bestuur

'Vanuit de algemene beginselen van behoorlijk bestuur is dit college verplicht om te kijken op welke wijze wij deze toezegging na kunnen komen', schrijven Gedeputeerde Staten (GS) in een persverklaring.

Miljoenen euro's

'Zou het college dat niet doen, dan is de kans groot dat het besluit door de rechter wordt vernietigd. De initiatiefnemer kan dan een aanzienlijke schadevergoeding eisen.'
De advocaat van Buijs sprak onlangs al van een schadeclaim van 'enkele tientallen miljoenen euro's'.

De hulp van Provinciale Staten

Nu moet er dus een oplossing worden gevonden voor Buijs. Want de bouw van een megastal is wel in strijd met de nu geldende omgevingsverordening. Maar die 'eerder gedane toezeggingen' wegen zwaarder voor GS. De hulp van Provinciale Staten is nodig. Daarna nemen Gedeputeerde Staten een definitief besluit.