NAM voor rechter na uitblijven erkenning aardbevingsschade

John Melet/RTV Noord
John Melet/RTV Noord
Ze zijn er van overtuigd dat de NAM bakzeil moet halen. De familie Zwarberg uit Termunterzijl sleept de NAM voor de rechter na een hoogopgelopen conflict over de erkenning van aardbevingsschade.
Tegen hun zin wordt het echtpaar vorig jaar vlak voor de kerst uit het huis gezet. De gemeente Delfzijl zet daarbij een heftig middel in. Er wordt
toegepast en dus heeft de familie geen keuze en verlaat in allerijl de woning. Aan één kant van het huis dreigen muren weg te zakken, waardoor het dak naar beneden kan komen.

Gedwongen verhuizing

De NAM constateert dat het huis aan de boorden van het Termunterzijldiep te onveilig is om er nog in te wonen. Het gasconcern regelt vervolgens de gedwongen verhuizing naar een huurwoning en betaalt tot de dag van vandaag de huur.
En nu - driekwart jaar later - moet de familie die huurwoning weer verlaten. De NAM heeft geconstateerd dat de grote bouwkundige problemen in het huis niet door aardbevingen komen. Een slappe ondergrond zou de oorzaak zijn.

'Dit kan echt niet'

Met als gevolg dat de familie met een groot probleem zit en binnenkort op straat staat. En dat pikt Hiltje Zwarberg niet. 'We spannen een kort geding aan. Dit kan echt niet. Bijna alle huizen hier op het rijtje hebben erkende aardbevingsschade. Voor forse bedragen zelfs en dan zou dit geen aardbevingsschade zijn? Dat klopt gewoonweg niet.'
Hij heeft inmiddels een advocaat gevonden die uit 'noaberschap' hem gratis wil helpen bij de juridische strijd tegen de NAM. Hij is er overtuigd dat de rechter hem in het gelijk stelt. 'Ik woon al mijn leven lang in dit huis. Ik kom hier hoe dan ook terug. In een huis dat veilig is gemaakt op kosten van de NAM,' is zijn overtuiging.

Geen aardbevingsschade

Een woordvoerder van de NAM wijst er op dat twee experts naar de woningen hebben gekeken, onder wie één die door de bewoner was ingeschakeld. 'Ze zijn beiden tot de conclusie gekomen dat de ondergrond slap is en dus dat er geen sprake is van grote aardbevingsschade,' licht de woordvoerder toe.
Volgens hem heeft de NAM zich constructief opgesteld door extra onderzoek te laten doen. 'Laat de rechter zich nu maar uitspreken,' zo reageert de NAM-woordvoerder.