Warming-up: FC Groningen - Olympique Marseille

Hedwiges Maduro tegen sc Heerenveen
Hedwiges Maduro tegen sc Heerenveen © JK Beeld (bewerkt door RTV Noord)
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de eerste Europese wedstrijd dit seizoen van de FC in de Europa League: FC Groningen – Olympique Marseille.
FC Groningen – Olympique Marseille: underdog

De geschiedenisboeken hoef ik er dit keer niet bij te pakken, want Groningen heeft nog nooit tegen de Zuid-Franse ploeg gespeeld. Op papier is het duidelijk dat Marseille donderdagavond de grote favoriet is. De ploeg met Nederlander Karim Rekik werkt met een begroting van ongeveer 120 miljoen en dat is vele malen hoger dan Groningen (21 miljoen). Ook het aantal internationals is duidelijk in het voordeel van de Fransen.

De vorm: FC Groningen

De fraaie 3-1 overwinning op Heerenveen van afgelopen zondag moet als spreekwoordelijke doping werken. Ik heb genoten van het vertoonde spel. Vanaf minuut één liet de ploeg zien dat er helemaal niets in de Euroborg te halen viel. Mocht trainer Erwin van de Looi in staat zijn om zijn mannen op dezelfde manier de wei in te laten sturen, dan is underdog Groningen zeker niet kansloos.

De vorm: Olympique Marseille

Hoe bewogen kan een seizoenstart eigenlijk zijn? Na speelronde één vertrok de ontevreden trainer Bielsa en ook de resultaten zijn alles behalve stabiel. Drie keer werd er dit seizoen al verloren en dat tegen niet de grootste Franse ploegen.
Opvallend is dat Marseille nog niet buiten het eigen imposante Stade Vélodrome gewonnen heeft. Wel wonnen de Zuid-Fransen afgelopen weekend overtuigend met 4-1 van Bastia.
Maar hoe serieus neemt Marseille het duel van donderdag? Want zondag speelt de ploeg alweer thuis tegen grootmacht Lyon.

Waar moeten we op letten?

Waarom je elftal wijzigen als je de Derby van het Noorden zo overtuigend wint? Die vraag heeft Van de Looi zichzelf ook ongetwijfeld gesteld. En daarom spelen normaal gesproken dezelfde elf spelers als tegen Heerenveen.
Persoonlijk vond ik Hedwiges Maduro de beste speler tegen Heerenveen. Op hem ga ik opnieuw extra letten. Hij valt op door niet op te vallen. Hij zorgt voor rust, coaching en laat bijvoorbeeld Simon Tibbling beter spelen. Hij heeft van alle FC-spelers de meeste Europese ervaring en komt bij Marseille een oude bekende tegen; trainer Michel. Maduro werkte bij Sevilla onder de Spaanse coach.
Over de opstelling van Marseille valt nog niet veel te zeggen. Geruchten in de Franse pers beweren dat Michel veel gaat wisselen. Zo blijft oud-Real Madrid-speler Lassana Diarra achter in Frankrijk. En zullen andere basisspelers als N'Koulou en Batshuayi waarschijnlijk ook niet gaan spelen.

Blessures en schorsingen:

FC Groningen: Dino Islamovic (knie)

Opstelling FC Groningen:

Padt; Hateboer, Kappelhof, Lindgren, Tamata; Maduro, De Leeuw, Tibbling; Linssen, Hoesen en Rusnak.

Voorspel FC Groningen - Olympique Marseille

Harry Nap mag zich deze Warming-up dé voetbalkenner van Groningen noemen. Hij had als een van de twee deelnemers drie aspecten van FC Groningen - SC Heerenveen goed voorspeld. Hij voorspelde 3-1 als eindstand, de ruststand van 2-0 én Hoesen als eerste doelpuntenmaker. En: hij voorspelde de eerste goal in de 5de minuut, en zat daarmee het dichtst bij de 1ste minuut. Harry liet 339 andere kenners achter zich.
Wat wordt FC Groningen - Olympique Marseille? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.