Bureau Steinfort: 'tikkende tijdbom'

De Telegraaf bracht vorige week een verhaal over de falende aanpak van jeugd-tbs'ers. Jonge criminelen met zulke specifieke problemen, dat behandelaars er vaak geen raad
mee weten. Het zijn tikkende tijdbommen die niet worden geholpen. Patrick is zo'n tikkende tijdbom, tenminste dat vindt justitie.
Het verhaal van Patrick is een klassiek verhaal. Een moeilijk opvoedbare jongen, opgegroeid in de straten van Delfzijl. Vanaf zijn negende van tehuis naar tehuis gesleept. Het is de voedingsbodem voor een leven waarin politie en justitie een hoofdrol spelen. Op zijn zeventiende wordt Patrick veroordeeld tot jeugd-tbs voor een reeks autodiefstallen en een gewapende overval. Eenmaal opgenomen steekt hij een medewerker in zijn arm. De man overlijdt uiteindelijk aan complicaties tijdens de operatie.
Deskundigen vermoeden dat Patrick op jonge leeftijd een persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. Er is sprake van ADHD, maar veel verder dan dat komt men niet. Zes jaar later, hij is dan begin twintig, staat hij weer op straat. Zonder noemenswaardige behandeling.
De Telegraaf schrijft verder dat tachtig procent van de jeugd-tbs'ers opnieuw de fout
in gaat. En Patrick is geen uitzondering. Zijn strafblad liegt er niet om: ontvoering en mishandeling, verboden wapenbezit en meerdere inbraken, poging tot doodslag op een agent, en ga zo nog maar even door. Hij wordt opnieuw veroordeeld tot tbs. Omdat Patrick inmiddels meerderjarig is, wordt hij opgenomen in de Van Mesdagkliniek in Groningen.
Ook daar weten behandelaars niet goed wat ze met hem aan moeten. Patrick is allesbehalve een modelpatiënt. Hij heeft een kort lontje en kan z'n agressie maar moeilijk de baas. Daar komt bij dat je als patiënt sterk in je schoenen moet staan. Drank, drugs en telefoons zijn binnen de kliniek net zo makkelijk verkrijgbaar als een halfje bruin.
Patrick begint vanuit de kliniek dan ook zijn eigen Youtube-kanaal. Onder de naam 'Dutch Weirdo' uploadt hij tientallen video's. Kleine verhaaltjes en liedjes. De ene keer vol humor, de andere keer op de actualiteit gericht. Het is zijn manier om de buitenwereld te laten weten dat hij bestaat. Zijn weg naar vrijheid.
Maar die vrijheid raakt hij kwijt als zijn telefoon in beslag wordt genomen. Patrick wordt hard gestraft. Zijn vrijheden worden tot een minimum beperkt en zijn behandeling wordt stopgezet. Een opmerkelijke stap, vinden ook zijn vrienden. Ze zoeken de publiciteit want ze maken zich zorgen. Vooral over de kwaliteit van de geboden zorg, het tekort aan personeel en de veiligheid binnen de kliniek. Mede daardoor is de behandeling van Patrick nog steeds niet van de grond gekomen, zeggen ze.
Na een gedwongen pauze van vijf maanden is de behandeling inmiddels weer voorzichtig hervat. Binnenkort wordt hij waarschijnlijk overgeplaatst naar de afdeling 'zeer intensieve zorg'. Een afdeling waar patiënten gemiddeld achttien uur per dag op hun kamer zitten.
Of zijn vrienden vertrouwen hebben in een goede afloop? 'Patrick heeft verschrikkelijke dingen gedaan, misschien komt hij wel nooit meer vrij. Maar hij heeft, net als al die andere tikkende tijdbommen in Nederland, recht op een goede behandeling. Dat zijn we als maatschappij aan hem verplicht. Daar betalen we tenslotte ook belasting voor.'
De video's die Patrick destijds op Youtube heeft geplaatst, staan nog steeds online.


In Bureau Steinfort werpt misdaadjournalist Peter Steinfort elke woensdag om 20:30 uur een nieuwe blik op de misdaad en politie in Stad en Ommeland.