FC Groningen hard onderuit in Arnhem

FC Groningen heeft zondagmiddag in Arnhem verloren van Vitesse. In het GelreDome verloor Groningen met 5-0.
Groningen begon in Arnhem in dezelfde basisopstelling als tegen Sporting Braga. Dat betekende dat Mimoun Mahi zijn basisdebuut maakte dit seizoen in de eredivisie.
De bezoekers begonnen de wedstrijd goed. Na vijf minuten kreeg Albert Rusnák een grote kans, nadat Michael de Leeuw na en knappe solo de bal teruglegde op de linksbuiten, maar de Slowaak schoot de bal wild over.
Een kleine tien minuten raakte Mahi met een snoeiharde knal de lat, maar daarna was het aan Vitesse. Eerst redde Sergio Padt nog op een hard schot van dichtbij, maar twee minuten later was de doelman kansloos: eerst redde Padt op een schot van Marvelous Nakamba, maar in de rebound was Dominic Solanke trefzeker.
Vijf minuten later ontstnapte Groningen aan de 2-0, nadat Lewis Baker de bal prachtig tegen de kruising schoot. Ook Groningen raakte nog het aluminium in de eerste helft: De Leeuw kopte een bal via de vingertoppen van Eloy Room tegen de lat.
Het waren niet de laatste wapenfeiten van de eerst helft, want Solanke was met een rollertje nog dichtbij de 2-0 en aan de andere kant schoot Mahi de bal net over na een knappe individuele actie.
FC Groningen was na de hervatting de betere ploeg en kreeg via Mahi (schot op de benen van Room na een mooie beweging) en De Leeuw (gekraakt schot uit de draai) dichtbij de gelijkmaker.
Na een uur spelen was het verzet van Groningen gebroken en werd het kapotgespeeld door Vitesse.
Eerst schoot Kevin Diks hard raak na terugleggen van collegaverdediger Guram Kashi. Vijf minuten later gleed Johan Kappelhof schlemielig uit, waarna Valeri Qazaishvili Padt omspeelde en de bal in het net schoof.
Twee minuten later raakte Vitesse voor de tweede maal de paal. Groningen won dat klassement door even later voor de derde keer de lat te raken: Antonia schoot via een Arnhems been tegen de dwarsligger.
Het werd in de slotfase nog erger voor de Groningers: Eerst kreeg invaller Nathan Allan De Souza met enig fortuin de bal en rondde beheerst af. In de slotseconde schoot Abiola Dauda uit de rebound, na een knappe redding van Padt op een inzet van Danilo Pantic, 5-0 binnen.
Groningen verloor in Arnhem voor de vijfde keer op rij. Ook lukte het de FC voor de vijfde keer niet te scoren op vreemd grondgebied.