Is jouw leefomgeving toegankelijk in het donker?

Heeft u gezonde ogen, maar toch moeite met autorijden of fietsen in het donker? Of durft u 's avonds zelfs helemaal niet in de auto te stappen? Dan bent u zeker niet de enige.
De helft van de mensen met gezonde ogen heeft moeite met wandelen, fietsen en autorijden in het donker. Eenderde van de mensen laat de auto zelfs staan in het donker.

Hoeveel zien bij hoeveel licht?

Het UMCG start daarom, in samenwerking met Het Weekend van de Wetenschap, het publieksonderzoek Zicht op Licht. Volgens onderzoeker Ronald Bierings van het UMCG is het logisch dat je minder ziet in het donker, maar hij wil weten bij welke hoeveelheid licht iemand nog hoeveel kan zien.

Donkerder

Op veel plekken in ons land gaat 's nachts de straatverlichting uit om kosten te besparen en lichtvervuiling te beperken. 'Nederland wordt dus donkerder en ook minder toegankelijk voor mensen', aldus Bierings.

Openbare lichtkaart

Met behulp van het Nederlandse publiek en een speciaal ontwikkelde app voor smartphones wil Bierings onderzoeken hoe donker het nu eigenlijk is op straat en hoe mensen dit ervaren. Op die manier ontstaat er een openbare lichtkaart van Nederland en kunnen mensen zien hoe toegankelijk hun eigen omgeving is. Ook zou dan gekeken kunnen worden of daar iets aan veranderd moet worden.
Ga voor deelname aan het onderzoek naar zichtoplicht.nl