Rechtsbijstandverzekering is taboe voor Groningers in aardbevingsgebied

Inwoners van het aardbevingsgebied kunnen geen rechtsbijstandverzekering afsluiten. Ze worden door alle verzekeringsmaatschappijen uitgesloten, omdat sprake is van 'een al lopend conflict'.
Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord. De omroep heeft als fictieve inwoner van zowel Loppersum als de stad Groningen zo'n juridische verzekering aangevraagd.
In alle gevallen luidt de boodschap: 'U woont in een aardbevingsgebied en kunt dus geen rechtsbijstandverzekering met ons afsluiten.' Het gaat hierbij om alle grote spelers op dit gebied: DAS, ARAG, Univé en de Rabobank (Interpolis).

Brandend huis

Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat inwoners van het aardbevingsgebied geen rechtsbijstandverzekering meer kunnen afsluiten. Volgens een woordvoerder is daar niets mis mee: 'Een brandend huis kun je ook niet verzekeren. Voor geschillen rond de aardbevingen in Groningen geldt hetzelfde. Daar is sprake van een al lang lopend geschil.'
Verzekeraar ARAG gaat daarbij zelfs terug naar de aardbeving van 2006 van 3.5 op de schaal van Richter bij Westeremden.
'Toen vond de heftigste aardbeving ooit plaats en leden bijna 1000 huishoudens in uw provincie schade. Op dat moment heeft de problematiek rond de aardbevingen voor de eerste maal nadrukkelijk de landelijke pers gehaald. Vanaf die datum is het dus niet geheel onvoorzienbaar dat er een geschil kan ontstaan als gevolg van de bevingen', schrijft ARAG in een afwijzingsbrief aan een inwoner van de stad Groningen.

Regeling met WAG

Voor Groningers die al een rechtsbijstandverzekering hadden voor alle aardbevingsellende losbarstte, hebben de verzekeraars een regeling getroffen met de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG).
Die organisatie won onlangs de rechtszaak tegen de NAM over compensatie van de waardevermindering. De NAM is in hoger beroep gegaan.
De verzekeraars betalen per klant in het aardbevingsgebied met een rechtsbijstandverzekering op voorhand tweeduizend euro aan WAG. Daarmee voorkomen ze dat hun eigen klanten individueel gaan procederen. In ruil voor deze betaling hoeven deze klanten geen succesfee aan WAG te betalen als de zaak ook in hoger beroep wordt gewonnen.
Opvallend is dat de meeste verzekeringsconcerns hun klanten niet actief op de hoogte hebben gesteld van deze deal met de stichting WAG.

Nog in onderhandeling

Univé is de enige grote partij die geen overeenstemming met WAG heeft. 'Wij zijn nog in onderhandeling met WAG. Wij willen zeker weten dat dit het beste is voor onze klanten', licht een woordvoerder van Univé toe.
De stichting WAG laat weten dat er niets mis is met deze constructie. 'We hebben daar ook nooit geheimzinnig over gedaan. Het staat gewoon op onze site', zegt advocaat Pieter Huitema.

Oproep

Kunt u zelf ook geen rechtsbijstandverzekering afsluiten en wilt u uw verhaal doen, neem dan contact op met onze redactie. Mail naar: ahut@rtvnoord.nl.