Zonnehuisgroep Noord sluit vier tehuizen

Zonnehuisgroep Noord sluit volgend jaar vier van haar verzorgingshuizen. Het gaat om Zonnehuis Luingaborg in Bierum, Zonnehuis Menterne in Wagenborgen, Zonnehuis Olde Heem in Kloosterburen en Zonnehuis Olderloug in Slochteren.
'Als gevolg van het overheidsbeleid en de nieuwe wet- en regelgeving blijven meer ouderen langer thuis wonen. Wij werken bovendien in een krimpregio. De leegstand groeit; in augustus hadden we in onze verzorgingshuizen totaal ruim 16 procent leegstand ten opzichte van 9 procent in januari van dit jaar', licht interim-bestuurder Vincent Maas het besluit toe.
Zonnehuis Luingaborg en Menterne sluiten naar verwachting per 30 juni 2016, Olderloug en Olde Heem gaan per 31 december 2016 dicht. De keuze voor deze vier is gebaseerd op onder meer de leegstand en verwachte leegstand, de technische veroudering en de ligging van de gebouwen.

Grote impact

Maas erkent dat de sluiting grote impact heeft op cliënten, hun familie, medewerkers en vrijwilligers.
'Het is buitengewoon ingrijpend, want onze cliënten zitten in een kwetsbare positie. Uiteraard blijft de kwaliteit van zorg voorop staan en spannen we ons maximaal in om onze cliënten en hun familie goed voor te bereiden, te adviseren en te ondersteunen bij de verhuizing die hen te wachten staat.'

Begeleiding

De medewerkers en vrijwilligers, 'die zich elke dag met hart en ziel inzetten', krijgen begeleiding naar een andere baan binnen of buiten Zonnehuisgroep Noord.
De reorganisatie, die al enige tijd gaande is, moet ervoor zorgen dat Zonnehuisgroep Noord weer een financieel gezonde organisatie wordt, die voorbereid is op de toekomst. Eerder werd al bekend dat vanwege deze reorganisatie een grote groep medewerkers is gevraagd vrijwillig te vertrekken.