Enexis legt nieuwe leiding onder Sterrebos door

© VIA Drupsteen
Enexis begint maandag met de voorbereidingen voor een gestuurde boring vanaf de Hereweg naar de Kempkensberg. Onder het Sterrebos door wordt - op een diepte van veertien meter - een 320 meterlange buis geboord. Hier wordt een nieuwe elektriciteitskabel doorheen getrokken.
Er moet een nieuwe buis komen vanwege de ombouw van de zuidelijke ringweg. Enexis werkt daarom tot mei 2016 aan het verleggen van gasleidingen en elektriciteitskabels op de route Bornholmstraat-Europapark-Kempkensberg-Hereweg-Papiermolenlaan. De gestuurde boring tussen de Hereweg en de Kempkensberg is onderdeel van deze klus.

Gestuurd boren

Bij een gestuurde boring stuurt men vanaf het intredepunt een boorkop horizontaal onder de grond door, tot aan het uittredepunt. Na het boren wordt het boorgat ruimer gemaakt. Heeft het gat de juiste diameter bereikt, dan wordt er een buis doorheen getrokken. Hier gaat de nieuwe kabel doorheen. Deze werkwijze levert minder overlast op voor de omgeving dan de traditionele wijze, waarbij sleuven moeten worden gegraven. Wel zijn er werkterreinen nodig aan beide uiteinden van het boortracé.

Hinder

De gestuurde boring start op maandag 12 oktober en duurt naar verwachting tot vrijdag 23 oktober. Er wordt geprobeerd de hinder voor de omgeving en het verkeer zo veel mogelijk te beperken.
De boring gaat 14 meter diep onder het Sterrebos door. Bomen en boomwortels worden daardoor niet geraakt en zo wordt schade aan het Sterrebos voorkomen.