Oud-SS'er Siert Bruins (94) overleden

De Groningse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is overleden. Hij stierf op 28 september, ruim twee weken geleden, op 94-jarige leeftijd. Dat heeft zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka dinsdagochtend laten weten na berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.
De uitvaart vond plaats in besloten kring. Volgens Kniffka waren er bij Bruins' uitvaart weinig mensen.
Bruins, die in Duitsland woonde, werd eind 2013 vervolgd voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema uit Oosterwijtwerd. Bruins was betrokken bij de dood van Dijkema, die in 1944 bij de Bronsfabriek in Appingedam werd neergeschoten. Hierdoor verwierf Bruins de bijnaam 'De Beul van Appingedam'.

Geen straf
Hij kreeg echter geen straf. De Duitse rechtbank in Hagen zette in januari 2014 wegens gebrek aan bewijs een streep door de aanklacht.

Gevlucht

Bruins werd in 1944 bij verstek veroordeeld tot de doodstraf, die later werd omgezet in levenslang. Hij zat die straf nooit uit omdat hij naar Duitsland was gevlucht. Vorig jaar werd de oud-SS'er alsnog voor de rechter gebracht.
Bruins was de laatste nog levende Nederlandse oorlogsmisdadiger, die in vrijheid leefde. Het proces tegen hem begon op 2 september vorig jaar bij de rechtbank in Hagen.