'Vluchtelingenkinderen moeten weer voelen dat school leuk is'

Een kind moet zich goed voelen voordat het in staat is te leren. Dat is de visie van de Interschool in Ter Apel; het schooltje waar vluchtelingenkinderen al heel snel na aankomst in Nederland naar toe gaan. Alles is er op gericht om kinderen weer plezier in school te laten krijgen.
Kinderen op de Interschool zijn in de regel net een paar weken in Nederland. Ze spreken de taal nog niet en hebben in hun thuisland of onderweg vaak vreselijke dingen meegemaakt.
'Daarom zijn succeservaringen heel belangrijk', zegt directeur Anita Klompsma. 'Dat je als leerkracht zegt: dat doe je goed. Die kleine dingen die goed gaan benadrukken, zodat een kind leert dat het leuk is op school en weet: ik kan nog wat.'

Speltherapeut

Praten over wat ze hebben meegemaakt, doen de kinderen niet. Daarvoor spreken ze de taal te slecht en vaak is het nog te kort geleden. Wel zie je het soms terug in gedrag. Kinderen zijn teruggetrokken of juist te druk. Dan kunnen ze terecht bij speltherapeut Gesina Huisman. In de spelkamer kunnen ze naspelen wat ze hebben meegemaakt. 'Door het na te spelen gaat de lading er af.'

Plaatjes

In de les werken de juffen veel met plaatjes. Plaatjes van de activiteiten van die dag, van de regels en foto's van de juffen die er die dag zijn. Dat helpt de taalbarrière te slechten en het schept duidelijkheid voor de kinderen. Daarom is er ook een timer die aangeeft dat het tijd is voor de volgende activiteit. Daarnaast is er ook juist tijd om even gek te doen. Een energizer, noemt de school dat. Even dansen bijvoorbeeld.

Doorstromen

De kinderen blijven maar een paar weken op school. Het overheidsbeleid is er op gericht dat vluchtelingen snel doorstromen uit Ter Apel. In die paar weken op school kunnen leerkrachten een redelijk beeld van een kind te schetsen. Maar directeur Klompsma zag het liever anders.
'Graag had ik dat kinderen hier langer zouden blijven. Eigenlijk moet je een kind een jaar of anderhalf jaar hebben om het echt te leren kennen. Dan pas kan je zeggen wat het niveau is van een kind waarmee hij verder kan op het regulier onderwijs.'

Portret

Woensdagavond zendt TV Noord een portret uit van de Interschool en vertelt gedragstherapeut Ellen Bron over hoe kinderen in tekeningen laten zien wat ze hebben meegemaakt.