Oud-medewerkers NAVO-depot Ter Apel trekken aan de bel bij GGD

© RTV Noord
Oud-medewerkers van het voormalige NAVO-depot in Ter Apel hebben onlangs aan de bel getrokken bij de GGD Groningen. Ze plaatsen vraagtekens bij het onderzoek naar resten van chroom-6 en uranium in de gebouwen.
De GGD deed eerder dit jaar op verzoek van het ministerie van Defensie onderzoek op alle voormalige NAVO-depots waar vroeger met kankerverwekkend chroomverf is gewerkt. Met als doel om uit te zoeken of de huidige gebruikers van de gebouwen ook risico lopen om nu nog aan chroom-6 te worden blootgesteld. Dat is volgens de GGD niet het geval.
In Ter Apel werd geen chroom-6 aangetroffen, wel uranium.

Aanvullend onderzoek

De oorsprong van dit uranium is (nog) niet bekend. Uranium komt ook als natuurlijk element in de bodem voor. Aanvullend onderzoek (luchtmonsters) werd door de GGD noodzakelijk geacht en het ministerie van Defensie heeft dat advies inmiddels overgenomen.

Ventilatiesystemen

Oud-medewerkers trokken echter aan de bel, omdat het onderzoek volgens hen onvolledig is. In de gebouwen in Ter Apel hangen sinds eind jaren negentig ventilatiesystemen. Daar zitten korrels in die vocht vasthouden. De GGD heeft deze ventilatoren niet onderzocht, maar overweegt dat nu alsnog te doen.
'We zijn hier op gewezen door oud-medewerkers', zegt Frans Greeven, onderzoeksleider van de GGD, tegen RTV Noord. 'We moeten nog wat meer informatie verzamelen, maar overwegen deze luchtsystemen in ons aanvullend onderzoek mee te nemen.'

Giftige stoffen

De zorg van de oud-medewerkers heeft niet alleen te maken met het huidige gebruik van de gebouwen, maar vooral ook met het verleden. Ze weten niet in welke mate ze aan giftige stoffen zijn blootgesteld.
En ze zijn niet de enigen. Sinds het onderzoeksrapport van de GGD openbaar is, trokken oud-medewerkers van een schoonmaakbedrijf aan de bel bij RTV Noord.

Mondkapjes

Een aantal grote loodsen die vroeger onderdeel waren van het NAVO-depot zijn zo'n anderhalf jaar geleden grondig schoongemaakt. De medewerkers van het schoonmaakbedrijf droegen daarbij geen handschoenen en enkel papieren mondkapjes.
'Met vier man maakten we één loods schoon', vertelt een van de mannen. 'Er gingen soms twee doosjes mondkapjes op een dag doorheen. In een doosje zitten zestien mondkapjes. Binnen een uur waren ze soms zwart, zo veel troep lag er. Als je dan dingen leest over chroomverf, vraag je je toch af wat je hebt opgeruimd.'

Geruststellend

Volgens GGD-onderzoeker Greeven is er geen reden tot ongerustheid en is het 'absoluut onwaarschijnlijk' dat de opgeruimde vuiligheid iets te maken heeft met chroom-6. 'We hebben de locaties met het hoogste risico onderzocht en geen chroom gevonden. Dat is geruststellend.'

Dossier chroomverf

Honderden oud-medewerkers van de voormalige NAVO-depots in Nederland zijn de afgelopen jaren ziek geworden. Sinds 1984 hebben ze langdurig met kankerverwekkend chroomverf gewerkt. Tientallen mensen die in Ter Apel hebben gewerkt, hebben zich gemeld met gezondheidsklachten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet uitgebreid onderzoek naar het werken met chroomverf en CARC (Chemical Agent Resistant Coating) door Defensie. In september presenteerde het RIVM de onderzoeksvragen. Oud-medewerkers van Ter Apel laten aan RTV Noord weten dat het onderzoek wat hen betreft veel te traag gaat.