OM eist levenslang tegen verdachten roofmoorden

In de rechtbank in Assen is maandagmiddag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de broers Admilson (31) en Marcos (30) R. uit Hoogeveen. Dat meldt RTV Drenthe.
De twee mannen staan terecht voor de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. De officier van justitie vond een celstraf van minder dan dertig jaar niet passend.

Moorden samen gepleegd

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de broers de moorden samen gepleegd. Over de moord op Berend Smit – die jarenlang in Winschoten woonde en daar op de markt stond – zegt zij: 'Er heeft weliswaar maar een persoon geschoten, maar ze hebben alles samen bedacht en uitgevoerd.'
Tijdens de zitting verklaarden de broers dat de jongste van de twee, Marcos, een meeloper was. Admilson R. zou de grote leider zijn. Maar dat is volgens de officier van justitie niet het geval. 'De broers hadden het motto: één man is geen man.'

Wel of geen tbs

Het OM gaat in het geval van Marcos uit van enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid. Ze eist echter geen tbs met dwangverpleging. Hij zou meer baat hebben bij structuur.
Admilson heeft volgens de officier geen ptss. Een contra-onderzoek zou dat wel hebben geconcludeerd, maar die conclusie legt het OM naast zich neer. Een onderzoek van het Pieter Baan Centrum adviseert voor Admilson geen tbs. De officier gaat hierin mee.