Camera's blijven half jaar langer in A-kwartier

Burgemeester Peter den Oudsten wil het cameratoezicht in het Groningse A-kwartier met een half jaar verlengen.
De camera's in de rosse buurt werden begin dit jaar geplaatst. De gemeenteraad stelde als voorwaarde dat ze na maximaal een jaar weer zouden verdwijnen. De einddatum zou samenvallen met het stoppen van prostitutie in de buurt. 

Drugshandel

Maar volgens burgemeester Den Oudsten zijn de problemen in de buurt daarmee nog niet opgelost: 'We zien dat bepaalde activiteiten nog steeds niet zijn gestopt. Het gaat vooral om drugshandel.' 
De gemeenteraad moet nog instemmen met het voornemen van Den Oudsten: 'Ik ben ervan overtuigd dat de steun er is. Zeker vanuit de bevolking.' Door de komst van de camera's is het aantal incidenten in de buurt gedaald. 

Kleine winkeltjes

De wens om de camera's langer te laten staan, hangt samen met een nieuwe gebiedsontwikkeling voor het A-Kwartier. Per 1 januari 2016 is prostitutie in de Vishoek, Hoekstraat en Muurstraat verboden. Gestreefd wordt naar een nieuw stadsdeel waar bijvoorbeeld kleinschalige bedrijfjes en winkeltjes een plek kunnen krijgen. 
'Het zou heel goed kunnen dat dit allemaal vanzelf goed komt, maar om dat te begeleiden en te zorgen dat het niet de verkeerde kant op gaat, lijkt het ons beter om de camera's nog een tijdje laten staan', besluit de burgemeester, die in zijn voornemen gesteund wordt door de wethouders.