Staten willen onderzoek naar gevaren waterinjectie door NAM

De meerderheid van Provinciale Staten van Groningen eist dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van grootschalige waterinjectie door de NAM bij Borgsweer.
Het gaat daarbij om gevaren voor de directe omgeving.

Aardbevingen

Omwonenden maken zich daar grote zorgen over. Zij vrezen dat de waterinjectie door de NAM tot aardbevingen in het gebied en dus schade aan huizen en gebouwen leidt. 'Wij zijn er bepaald niet gerust op. Wij willen dat er nu eens echt onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de waterinjectie', zegt Hiltje Zwarberg van Waakzaam Woldendorp woensdag in de Staten.

Steun

Dat blijkt niet gericht tegen dovensmansoren. De Groningse partijen willen ook dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van de waterinjectie. De NAM doet zelf wel onderzoek. 'Maar die gegevens zijn niet openbaar en niet onafhankelijk. En daar moet verandering in komen', vindt CDA-Statenlid Jacob Klaas Star.
Vergunning intrekken
De Partij voor de Dieren (PvdD) gaat een stap verder. Die wil dat de vergunning onmiddellijk wordt ingetrokken. 'Wij vinden dat er toch wel heel veel risico's aan kleven. Kijk maar wat er in Overijssel gebeurt. Dus wat ons betreft wordt die waterinjectie direct stilgelegd', zegt PvdD-Statenlid Ankie Voerman.
Volgens SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar kan de provncie die vergunning niet intrekken. 'Dat ligt niet bij ons, maar bij het Rijk. Onze rol bij het verlenen van deze vergunning is zeer beperkt. We gaan er niet over, hoe jammer we dat ook vinden', reageert Eikenaar.

Capaciteit verdubbeld

De NAM injecteert bij Borgsweer al jaren afvalwater, dat bij de gaswinning vrijkomt in de bodem. Drie jaar geleden gaf minister Kamp van Economische Zaken nog toestemming om de capaciteit ruim te verdubbelen naar bijna twee miljoen kuub per jaar.
In Twente is de discussie over waterinjectie door de NAM hoog opgelopen. Daar gaat het overigens niet om water dat vrijkomt bij de winning van gas, maar om afvalwater van olieproductie. Omwonenden zijn bang voor aardbevingen en milieuvervuiling.