Arbiter voor geschillen over aardbevingsschade

Er komt een geschillencommissie die meningsverschillen over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen moet beoordelen. De aanpak van de schade wordt daarmee 'oplossingsgericht' en 'de veiligheid van bewoners staat voorop'.
Dat zei Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, woensdag in Zeerijp bij de presentatie van zijn eerste meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen 2016-2020.
De geschillencommissie moet worden gevormd door oud-rechters. De NAM heeft Alders beloofd dat ze zich in 99,9 procent van de gevallen bij de uitspraak van de arbiter neerlegt en niet naar de rechter stapt. 'De NAM komt daardoor meer op afstand te staan', denkt Alders.

Case manager

Complexe gevallen krijgen een 'case manager' toegewezen. Loopt de afhandeling opnieuw vast, dan kan ook daar de arbiter uitspraak doen. Blijft er dan onenigheid bestaan, dan kan een gedupeerde in het uiterste geval naar de rechter stappen.
Voor bewoners wordt samen met maatschappelijke organisaties (het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging) een steunpunt ingericht, waar ze vragen kunnen stellen en hulp kunnen krijgen bij onder meer het invullen van formulieren.

Bedrijvenloket

Voor bedrijven wordt een apart loket opgezet waar ondernemers kunnen bespreken hoe ze verder moeten als er aardbevingsschade is die de omzet of bedrijfsvoering aantast.
Als het aan Alders ligt, wordt bij schadeherstel direct ook gekeken naar duurzaamheidsmaatregelen, bijvoorbeeld het energiezuinig maken van een huis. Het gebied waarbinnen bewoners aanspraak kunnen maken op de tijdelijke compensatieregeling voor waardevermeerdering wordt uitgebreid.

Van binnen naar buiten

De aanpak van schade en de versterking van kwetsbare gebouwen zal gebeuren 'van binnen naar buiten'. Als eerste komen plaatsen in de kern van het aardbevingsgebied aan de beurt, omdat daar het risico van schade en onveilige situaties na een beving het grootst is.
Het gaat dan om huizen in Loppersum, 't Zandt, Ten Post, Overschild en Appingedam. In tweede instantie zullen ook woningen in Middelstum, Stedum, Uithuizen, Uithuizermeeden, Ten Boer en Slochteren worden aangepakt.
In totaal zullen vanaf 1 januari 2016 1.650 huurwoningen in het aardbevingsgebied worden versterkt.

Lusten en lasten

Alders vindt ook dat de lusten en lasten beter moeten worden verdeeld: meer lusten naar de regio die ook de lasten draagt.
Zijn voorstellen gaan de komende weken langs de NAM, de provincie en andere betrokken partijen. In december moet de ministerraad zich erover uitspreken.
Bekijk HIER het inmiddels gesloten liveblog over de presentatie van het meerjarenplan.