Toch kans op zwaardere aardbeving bij gasopslag Langelo

© Jos Schuurman/Fotoburo FPS
De NAM sluit een aardbeving rond de gasopslag in het Drentse Langelo van boven de 1.5 op de schaal van Richter niet uit. Dat blijkt uit de antwoorden van minister Henk Kamp van Economische Zaken op kamervragen van de PvdA.
Die partij trok aan de bel naar aanleiding van het opvoeren van de drukverschillen in de compartementen van de gasopslag. Dat is nodig om in tijden van schaarste maximaal zeven miljard kuub gas uit de opslag in Langelo te kunnen halen.

Zwaardere aardbevingen

Omwonenden vrezen dat zij de rekening krijgen in de vorm van meerdere en zwaardere aardbevingen. De NAM liet eerder weten dat uit onderzoek gebleken zou zijn dat 'het seismisch risico van de ondergrondse gasopslag Norg zeer beperkt is'. Kamp voegt daar nu aan dat toch wat zwaardere aardbevingen 'niet geheel uitgesloten kunnen worden'.
De VVD-minister kondigt aan dat hij de situatie rond de gasopslag nauwgezet in de gaten laat houden. 'De NAM moet een passief monitoringsnetwerk installeren, bestaande uit een drietal geofoons in combinatie met een drietal versnellingsmeters', zo kondigt Kamp aan.
Daarnaast krijgt Langelo in samenspraak met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) een zogenoemd seismisch risicobeheerssysteem. Daarmee worden de ontwikkelingen in de omgeving van de gasopslag in kaart gebracht. Dat systeem moet eind januari volgend jaar operationeel zijn.

Omwonenden niet geïnformeerd

De bewindsman geeft toe dat de omwonenden niet zijn geïnformeerd. Wel zijn gemeenten en provincie op de hoogte gebracht over het besluit om de druk in Langelo op te voeren.
De opslagcapaciteit wordt daar uitgebreid als gevolg van het verder terugdraaien van de gaskraan in Groningen. Om bij een zeer strenge winter niet in de problemen te komen, wordt er extra gas opgeslagen. Dat besluit nam Kamp afgelopen zomer.