Bedrijven moeten helpen om van Groningen de schoonste provincie te maken

© Lex van Lieshout (ANP)
Bedrijven in Groningen doen nog onvoldoende aan energiebesparing.
Het provinciebestuur wil hierover in gesprek met de ondernemers.

Helft van het energieverbruik

De gesprekken moeten duidelijk maken waarom de bedrijven achterblijven bij het doorvoeren van verbeteringen. Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks): 'Het bedrijfsleven is goed voor vijftig procent van het energieverbruik in Groningen. Dat is ontzettend veel. Met de gesprekken willen we duidelijk krijgen hoe we de ondernemers kunnen helpen om maatregelen te nemen'.

Niet morgen, maar nu

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de bedrijven pas investeert in verbeteringen als dit daadwerkelijk geld oplevert. Homan: 'We moeten ze duidelijk maken dat het nu al geld oplevert. Heel veel bedrijven zijn ook best bereid om iets te doen. Vaak zeggen ze: 'Morgen nemen we zonnepanelen, morgen gaan we isoleren'. Het komt er onvoldoende van'.

Energietransitie

De gesprekken met het bedrijfsleven worden verwerkt in het nieuwe programma Energietransitie 2016-2019. Met dit programma wil het provinciebestuur een flinke bijdrage leveren aan het verduurzamen van Groningen.

'Aardbevingen zijn extra drijfveer'

Homan: 'Uiteindelijk willen we de schoonste provincie van Nederland worden. Niet in de laatste plaats om het gebruik van fosiele brandstoffen terug te dringen. De aardbevingen in ons gebied zijn een extra drijfveer om in te zetten op duurzame energie.