Burgerwacht Ter Apel wil niet meer samenwerken

Het Burger Preventie Team in Ter Apel
Het Burger Preventie Team in Ter Apel © Jos Schuurman (FPS)
Het Burger Preventie Team (BPT) in Ter Apel wil niet langer samenwerken met de gemeente Vlagtwedde en de politie. Dat schrijft de burgerwacht in een brief aan burgemeester, wethouders en raadsleden.
Volgens de leden van het burgerwachtteam - in het leven geroepen na een reeks inbraken en pogingen daartoe - liggen de opvattingen en inzichten te ver uiteen wat betreft het bevorderen van veiligheid en leefbaarheid in Ter Apel. Op 10 april van dit jaar ondertekenden de burgerwacht, gemeente en politie een samenwerkingsconvenant. Dat heeft de burgerwacht eenzijdig opgezegd.

Geen steek verder met vergaderen

Volgens een woordvoerder verandert er niet eens zo heel veel in de werkwijze van de burgerwacht. Het team wil vooral geen tijd meer steken in 'elke twee, drie weken om de tafel' met politie en gemeente. 'We vergaderen maar en vergaderen maar. Maar dat komt geen steek verder. We gaan onze vrije tijd daar niet in steken.'

Geen extra geld

De gemeenteraad besloot vorige week geen extra geld uit te trekken voor de burgerwacht, op aanraden van burgemeester Leontien Kompier. Ze wil dat de rol van het vrijwillige BPT beperkt blijft tot 'extra ogen en oren'. Taken die alleen door een gecertificeerd beveiligingsbedrijf mogen worden gedaan, worden uitgevoerd door het Gastvrij Team dat sinds oktober actief is in Ter Apel.
Volgens de woordvoerder van het BPT heeft het stoppen van de samenwerking daar echter niks mee te maken.

Brief ontvangen

Burgemeester Kompier heeft de brief halverwege de woensdagmiddag gelezen. 'Ze heeft er kennis van genomen en de gemeente zal zich op een reactie beraden. Ook in de gemeenteraad zal de brief nog aan de orde komen', zegt de woordvoerder van Kompier. De politie verwijst voor een reactie naar de gemeente.