'Vindingen op gebied versterken huizen gouden exportproduct'

© RTV Noord
De noordelijke bouwwereld heeft een gouden exportproduct in handen. Daarbij gaat het om nieuwe methodes voor het versterken van woningen en gebouwen.
Die tip komt van voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, na een bezoek aan het aardbevingsgebied. Hij is onder de indruk van de vele vindingen op dit gebied en ziet volop mogelijkheden voor export.

Grote kansen

'Als je ziet wat voor innovaties hier op dit gebied plaatsvinden, dan weet ik zeker dat daar ook in aardbevingsgebieden in de rest van de wereld belangstelling voor is. Afgezien van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen, biedt dat ook grote kansen op de buitenlandse markt.'
De oud-minister van Economische Zaken maakte dinsdag een rondtocht langs bedrijven, die methodes voor het verstevigen van huizen ontwikkelen. Zo nam hij een kijkje bij de bedrijven Sealteq en Oosterhof Holman in Grijpskerk, die een schild hebben gemaakt in de vorm van een soort behang waarmee muren versterkt kunnen worden.

Vederlichte woning

Ook liet hij zich informeren over de ontwikkeling van een 'vederlichte woning' voor Groningen. Deze nieuwe woonhuizen, boerderijen en zelfs tolhuisjes bestaan uit een kern van piepschuim en zijn volgens de ontwerpers aardbevingsbestendig.
De voorzitter van Bouwend Nederland verwacht vanuit het buitenland de nodige belangstelling voor dit soort vindingen. 'Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe producten die hier met enorm veel creativiteit worden ontwikkeld, exportmogelijkheden met zich meebrengen', zegt hij.
'Niet schuldig'
Verhagen zegt zich desgevraagd als oud-minister van Economische Zaken niet schuldig te voelen over de ellende als gevolg van de gaswinning in Groningen. 'We kunnen met terugwerkende kracht zeggen: 'hadden we hier maar nooit gas gewonnen'. Maar dan hadden we een heleboel andere dingen niet gehad. We hadden denk ik als we het allemaal geweten hadden, andere maatregelen kunnen nemen', aldus de oud CDA-politicus bij zijn bezoek aan Groningen.