Dialoogtafel vindt algehele opkoopregeling brug te ver

© Jos Schuurman/FPS
Geen algehele opkoopregeling voor het aardbevingsgebied, maar wel een verdere uitbreiding. Die aanbeveling doet de Dialoogtafel aan Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.
Het advies wordt gebaseerd op een woningmarktonderzoek van onderzoeksafdeling OTB van de TU Delft. Op grond daarvan komt de commissie woningmarktonderzoek van de Dialoogtafel tot de conclusie dat een volledige opkoopregeling de woningmarkt in het aardbevingsgebied zal verstoren. Alders liet eerder weten dat ook veel gemeenten die vrees hebben.

Reële prijs

De Dialoogtafel vindt dat het in het aardbevingsgebied niet binnen redelijke periode kunnen verkopen van een huis tegen een reële prijs 'als schrijnend gezien moet worden'. De regeling moet zo worden uitgebreid, dat deze ook groep geholpen wordt. 

Waardedalingsregeling

De huidige waardedalingsregeling van de NAM is ook tegen het licht gehouden. Die geldt alleen voor mensen die er wel in geslaagd zijn hun huis te verkopen. Volgens de onderzoekers werkt die regeling matig. Voorgesteld wordt een alternatieve methode te zoeken, die ook bij de verdere uitbreiding van de opkoopregeling gebruikt kan worden.