'Een grasveld of park in de buurt maakt mensen psychisch gezonder'

Groen bij Corpus den Hoorn
Groen bij Corpus den Hoorn © Rijksuniversiteit Groningen
Kun je zo een park inwandelen of picknicken op een grasveld? Dan is de kans groot dat je geestelijke gezondheid beter is dan iemand die dit niet kan. Dat blijkt uit onderzoek van Yang Zhang, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zhang sprak met 223 bewoners van de Groningse wijken Corpus den Hoorn-Noord en De Hoogte. Beide wijken kennen hetzelfde percentage groen en hetzelfde aantal inwoners. Het enige verschil: in Corpus-Noord zijn minder groenvoorzieningen te gebruiken dan in De Hoogte. Fysiek vond Zhang geen verschillen tussen de ondervraagden.

Bijzonder

Agnes van den Berg, begeleider van het onderzoek en hoogleraar Beleving en waardering van natuur en landschap aan de RUG vindt het bijzonder dat nu een relatie is aangetoond tussen het psychisch welzijn van de bewoners en hun gehechtheid aan het groen.
'Dat suggereert dat verbondenheid met het groen een sleutelrol zou kunnen spelen in de gezondheidseffecten van dat groen.'

'Emotionele band met groen'

Volgens Agnes Van den Berg biedt het onderzoek van Zhang handvatten om mensen meer met het groen in hun buurt te verbinden. 'Op die manier veranderen groene ruimtes in groene plekken waar de bewoners een emotionele band mee kunnen opbouwen.'