Vuurwerkverdachten: 'Meneer X was de grote baas'

© RTV Noord
De één gaf weleens een bestelling voor illegaal vuurwerk door, de ander leverde weleens iets af, maar de echte 'grote man' in de vuurwerkhandel? Dat was 'meneer X'.
Een 29-jarige Emmenaar en een 41-jarige Ter Apeler, allebei verdacht van de handel in 36.000 kilo illegaal vuurwerk in 2012, waren hier stellig in. 'Wie meneer X is, kan ik niet zeggen', hield de man uit Emmen vol. Ook de Ter Apeler wilde niet kwijt wie de opdrachtgever was geweest in de grote vuurwerkzaak.
De twee stonden dinsdag, samen met een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Ter Apel en een 38-jarige voormalig vuurwerkhandelaar uit Enschede, terecht voor de meervoudige economische kamer in de rechtbank in Assen.

Vuurwerkbedrijf

In 2011 kreeg de politie tips over de Emmenaar en zijn 51-jarige vader, ook uit Emmen. De mannen, die een legaal vuurwerkbedrijf hebben, zouden ook in illegaal vuurwerk handelen. Uit tips bleek dat ze bij het afhalen van de bestellingen altijd bewapend waren.
De politie observeerde de twee en tapte hun telefoons af. Dat leidde naar een loods aan de Bokslootdwarsweg in Emmen, waar regelmatig een vrachtwagen kwam om iets uit te laden. Begin november 2012 volgden agenten de vrachtwagen naar Duitsland. De 51-jarige chauffeur uit Ter Apel bleek naar een vuurwerkbunker van de man uit Enschede te rijden. Toen de vrachtwagen op de terugweg bij de grens bij Zwartemeer werd aangehouden, zat er 8000 kilo illegaal vuurwerk in.
De chauffeur zei in de rechtszaal dat hij niet wist dat het illegaal was. Zijn voormalige overbuurman, de 41-jarige Ter Apeler, had hem gevraagd af en toe wat op te halen voor een extra zakcentje.

Vlinderbommen, flowerbeds en lawinepijlen

Na die vondst zette de politie een pseudokoper in. Deze undercoveragent slaagde erin in drie keer ruim 900 kilo aan vlinderbommen, flowerbeds en lawinepijlen te kopen bij de jongste Emmenaar en de Ter Apeler. Eind november deed de politie invallen in de loods in Emmen, waar zo'n 24.000 kilo illegaal vuurwerk bleek te liggen, en in een container in Ter Apel waar zo'n 4000 kilo in lag. De officier van justitie ziet de Enschedeër als leverancier van al het vuurwerk. Die ontkent alles.

Wapens

De Ter Apeler en de jongste Emmenaar ontkennen ook dat ze op grote schaal hebben gehandeld. Bij doorzoekingen van de huizen en het bedrijf van de 29-jarige Emmenaar en zijn vader vond de politie drie revolvers, een pistool en zo'n tweehonderd kogels.
Het Openbaar Ministerie heeft te weinig bewijs dat de vader daadwerkelijk betrokken is geweest bij de illegale vuurwerkhandel, maar dat de revolvers en de kogels van hem waren, vindt het OM wél bewezen. Daarvoor eiste de officier van justitie één jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen hem.
Woensdag komt de officier met de strafeisen tegen de vuurwerkverdachten.