Gemeenteraad Stad twijfelt over Diftar

Het spant erom: krijgt de stad Groningen een Diftar-systeem voor de afvalinzameling of niet?
De gemeenteraad is verdeeld over de vraag of Stadjers moeten betalen naar de hoeveelheid afval die ze produceren.
Collegepartijen D66, GroenLinks en VVD zijn voor, maar de Partij van de Arbeid heeft bezwaren. De partij vindt het oneerlijk dat bijvoorbeeld ouderen meer zullen moeten betalen voor hun afval, omdat die minder in staat zijn afval te scheiden.

Ongelijk

Ook andere partijen wijzen op ongelijkheid tussen verschillende inwoners. Volgens de SP is het voor mensen met een groot huis makkelijker om afval te scheiden. Die mensen hoeven daardoor minder afval aan te bieden en kunnen de kosten dus lager houden. Dit is ook een doorn in het oog van Student en Stad, want studenten hebben volgens die partij al helemaal geen ruimte voor allerlei extra bakken om afval in te scheiden.
D66, GroenLinks en VDD zijn voor het principe dat de vervuiler betaalt, maar hebben steun van een andere partij nodig om Diftar doorgevoerd te krijgen. De Partij voor de Dieren, de Stadspartij en CDA twijfelen nog.

Meer inzamelpunten

De raad is het wel al eens over een aantal andere maatregelen die de hoeveelheid afval omlaag moeten brengen. Zoals meer inzamelpunten voor papier, textiel en glas.
De Stad wil dat in 2020 65 procent van het afval wordt hergebruikt. Op dit moment ligt het percentage nog op 56 procent. Alleen met Diftar wordt de 65 procent gehaald. Diftar zou in 2019 kunnen worden ingevoerd in de Stad.
De raad besluit volgende week of het Diftar-systeem het juiste is voor de Stad.