Gevulde koeken en een borreltje; het mag weer

Ietsje minder regels en ietsje meer huiselijkheid. Dat is simpel gezegd het nieuwe beleid van Zorggroep Meander in verpleeghuis Borg Westerwolde.
Begin dit jaar stelde staatssecretaris Van Rijn de vraag hoe de verpleeghuiszorg beter kan. Het antwoord is grotendeels aan verpleeghuizen zelf; zij mogen met plannen komen. En bijzonder: ze mogen daarbij van de regels afwijken.
Honderdvijftig zorginstellingen zijn er inmiddels druk mee, waaronder zorggroep Meander met Borg Westerwolde in Ter Apel.

Familie

De belangrijkste verandering is daar dat familie een grotere rol krijgt. Leidinggevende Gerda van den Berg: 'Zij zijn belangrijk voor onze bewoners en we willen dat zij zich hier ook thuis voelen'.
Dat betekent bijvoorbeeld dat familieleden meehelpen bij het koken en de afwas of eens koffie inschenken voor de bewoners. 'Eigenlijk kan er nu heel veel.' Familie moet centraal staan, niet de medewerkers van het verpleeghuis, zo is het idee.

Piepers

Ook gaat Borg Westerwolde minder streng om met allerlei regels rondom eten en drinken. Zo moet voor het HKZ-keurmerk eigenlijk gecontroleerd worden of het eten wel heet genoeg is bereid. Daarvoor moet na het koken de thermometer in de piepers of het vlees.
Dat gebeurt nu niet meer. Verder krijgen bewoners die wat extra calorieën nodig hebben geen dieetpreparaten meer, maar bijvoorbeeld een gevulde koek. En wie een borreltje wil voor het slapengaan, krijgt dat.

Ervaringen delen

Zorggroep Meander is één van de honderdvijftig zorginstellingen die kijken op welke manier de verpleeghuiszorg beter kan. Ze delen hun ervaringen om van elkaar te leren. Het project van staatssecretaris Van Rijn duurt twee jaar.