Walviskaak op Schiermonnikoog krijgt opknapbeurt

© RTV Noord/Henk Binnendijk
De walviskaak in het centrum van het dorp Schiermonnikoog wordt gerestaureerd. Het is de onderkaak van een blauwe vinvis die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee is geschoten.
De walviskaak vertegenwoordigt een belangrijke episode uit de recente geschiedenis van Schiermonnikoog. Op 27 oktober 1946  ging de walvisvaarder Willem Barentsz voor de eerste maal naar de Zuidelijke IJszee voor de vangst van walvissen.

Walvisvaart

Jarenlang woonde de gezagvoerder, Klaas Visser, op Schiermonnikoog. Ook vele Schiermonnikogers voeren met de Willem Barentsz mee. De walvisvaart was na de Tweede Wereldoorlog dan ook jarenlang een belangrijke inkomstenbron voor veel eilanders.

Prominente plek

De walviskaak werd door gezagvoerder Klaas Visser uit het Zuidpoolgebied meegenomen als souvenir en staat sinds augustus 1951 prominent in het centrum van het dorp. Het is een markant en herkenbaar object in het dorp en één van de meest gefotografeerde objecten op Schiermonnikoog

Walviskaak

De kaak verkeert momenteel in slechte staat van onderhoud en moet op korte termijn worden aangepakt/gerenoveerd. De restauratie start begin 2016 en zal ongeveer twee maanden duren.