IJzel levert ziekenhuizen werk op: '278 gewonden door gladheid'

In Groningen zijn tijdens de afgelopen dagen in totaal 278 mensen in het ziekenhuis behandeld na een valpartij door gladheid. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.
In totaal belandden in Noord-Nederland 610 mensen in het ziekenhuis. In Friesland en Drenthe waren er respectievelijk 245 en 87 gewonden. Het gaat voornamelijk om botbreuken en hersenschuddingen.
Volgens Roel Barkhof van de Meldkamer Noord-Nederland hebben de ambulances het 'verschrikkelijk druk' gehad. 'Polsbreuken, enkelbreuken en af en toe hoofdletsel', aldus Barkhof. 'Vooral voetgangers en fietsers, automobilisten hadden heel weinig letsel. Er zijn wel veel glijpartijen geweest, maar die leidden vooral tot blikschade. Het uitgeven van code rood heeft duidelijk effect gehad.'
In Assen is woensdag een dode gevallen. Een man gleed uit tijdens het uitlaten van de hond en kwam op zijn hoofd terecht. Hij overleed ter plaatse.

VerkeersInformatieDienst

RTL noteert ook cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID). Van maandagavond tot donderdagmiddag 14.00 uur heeft de VID 216 ongevallen geregistreerd waarvoor een berger moest uitrukken. Het gaat dan om ongelukken op snelwegen en provinciale wegen. Dat is volgens de VID 90 procent meer dan normaal.