Het oog van Lofar ziet het sterrenstelsel straks nog beter

De Lofar-antenne van sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo krijgt een onderdeel in Ierland. Hierdoor wordt het sterrenstelsel nog gedetailleerder in beeld gebracht.
De plannen voor de uitbreiding waren er volgens Astron al langer, maar is het nu rond. Het station in Ierland wordt dit jaar gebouwd op de grond van het Birr Castle. Lofar helpt bij gedetailleerd onderzoek naar nabij en ver weg gelegen sterrenstelsels.

Twee miljoen euro

I-LOFAR (het Ierland-LOFAR-consortium) krijgt hiervoor 1,4 miljoen euro van de Science Foundation Ireland (SFI). De overige kosten van een half miljoen euro worden betaald door subsidies en contributies.

Uitbreiding

Bij Lofar is men blij met de uitbreiding: 'We kunnen meer details onderscheiden aan de hemel dan we voorheen konden. Lofar werkt alleen als alle antennes samen één mooi, groot oog vormen. Dat oog wordt net een stukje mooier als het station hier gebouwd is', aldus Astron-directeur René Vermeulen vanuit Ierland.
Lofar heeft inmiddels vijftig antenne stations. Er zijn 38 in Nederland, zes in Duitsland, drie in Polen en een in Frankrijk, Engeland en Zweden.

Wat is Lofar?

Lofar is een radiotelescoop die metingen doet op een lage frequentie. Duizenden antennes in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel zorgen ervoor dat via de telescoop het ontstaan van sterrenstelsels, zwarte gaten en gaswolken in kaart kan brengen.

Scherpere details

Eerder werd het netwerk al uitgebreid naar Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden. Zo kunnen nog scherpere details worden waargenomen.