Maatregelen moeten voorkomen dat muizen vaker een plaag worden

© bvdwiel / sxc stock exchange
Een muizenplaag, zoals in het Westerkwartier en Friesland in 2014-2015, kan zich eens in de drie tot vier jaar voordoen.
Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Altenburg en Wymenga, dat maandag is gepresenteerd.

Waarschuwingssysteem

Volgens het ecologisch onderzoeksbureau is er een waarschuwingssysteem ontwikkeld, waardoor boeren vroegtijdig maatregelen kunnen nemen. Dergelijke preventieve stappen moeten worden genomen in jaren met weinig muizen en in de beginfase van de muizengroei.

Maatregelen

Maatregelen voor het tegengaan van een muizenplaag kunnen onder meer zijn: het waterpeil verhogen, nestkasten voor roofvogels plaatsen en langdurige beweiding (koeien in het land in plaats van in de stal).

Schade

Door de muizenplaag van eind 2014 en begin 2015 veranderden vele duizenden hectares grasland in een woestenij. Honderden veehouders moesten forse investeringen, soms tienduizenden euro's per boer, doen om het grasland weer productief te krijgen. Ook moesten ze extra voer bijkopen voor hun vee. De totale schade liep volgens de land- en tuinbouworganisatie LTO in de tientallen miljoenen euro's.

Organisaties

Een groot aantal organisaties is betrokken bij het onderzoek, zoals de werkgroep Kiekendief, de provincie Groningen, de Provincie Fryslân, het Wetterskip Fryslân, het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Overijssel, de gemeente De Fryske Marren en de gemeente Súdwest Fryslân.

Lees ook: