Justitie vervolgt actievoerder voor valse aangifte

Het Openbaar Ministerie heeft besloten een actievoerder te vervolgen voor het doen van valse aangifte. Het gaat daarbij om een incident op 16 augustus vorig jaar op een gaslokatie in Zeerijp.
Bij de
tegen de gaswinning, georganiseerd door Schokkend Groningen, zou een beveiligingsmedewerker op een van de deelnemers zijn
. De actievoerder deed daarop aangifte bij de politie van een poging tot zware mishandeling.

Camerabeelden

De politie heeft de zaak onderzocht en komt volgens het OM tot de conclusie dat de aangifte vals is. 'Daarbij zijn onder andere camerabeelden bekeken waarop het incident was vastgelegd. Uit de beelden blijkt dat de beveiligingsmedewerker niet op de aangever is ingereden,' laat justitie weten.
Het gevolg is dat de 54-jarige man uit Delfzijl wordt gedagvaard. De zaak komt 9 maart voor de politierechter.

'Heel ernstig feit'

Justitie neemt het hoog op. 'Op het moment dat je gaat roepen dat er op je is ingereden, terwijl dat niet zo is, dan is dat toch een heel ernstig feit. Die NAM-medewerker heeft daar heel veel last van gehad. Vooral omdat het breed is uitgemeten op sociale media,' licht persofficier Pieter van Rest toe.

'Schandalig'

Woordvoerder John Lanting van Schokkend Groningen reageert verbolgen op het besluit van justitie. 'Te schandalig voor woorden. Hier is een vies spelletje gespeeld tussen politie en de beveiliger,' reageert hij.
Zelf heeft hij het incident niet gezien. Wel zijn er volgens hem meerdere getuigen die het wel gezien hebben. Hij is verbaasd dat er camerbeelden zijn. De politie zou ter plaatse verklaard hebben dat er geen beelden zijn gemaakt van het incident.