Onderzoeksinstituut naar krimp moet in Scheemda verrijzen

Er komt naar alle waarschijnlijkheid een onderzoeksinstituut naar krimp en leefbaarheid in Oost-Groningen.
Dat is het plan van Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool Groningen. Het instituut zal Living Lab gaan heten en de gevolgen van krimp in de praktijk worden er onderzocht.

Buitenplaats

'Het wordt een soort buitenplaats waarbij onderzoekers, studenten en mensen uit het veld kijken naar de krimp in de regio', zegt Elles Bulder, lector krimp aan de Hanzehogeschool Groningen.
Het onderzoeksinstituut Living Lab zou nieuwe kennis over krimp kunnen vergaren, denkt Bulder. 'We weten al veel over krimp, maar de vraag is: hoe gaan we om met de krimp?', zegt ze.

Internationaal perspectief

De situatie in de provincie Groningen valt volgens Bulder mee wanneer je het in internationaal perspectief plaatst. 'In Oost-Duitsland en Schotland zie je dat de krimp vrij heftig door de samenleving heen speelt.' De krimp is in Groningen weliswaar zichtbaar, zegt Bulder, maar er zijn ook voldoende initiatieven die ervoor zorgen dat Groningen leefbaar is.
De nieuwbakken lector krimp aan de Hanzehogeschool Groningen denkt dat krimp in Groningen nog niet ten einde is. 'De bodem is nog niet bereikt', vermoedt Bulder. Zij wil met Living Lab bewoners de regie geven. 'Zij hebben ervaring, leven in de omgeving en zien wat er om hun heen gebeurt.'

Geld nodig

Het is de bedoeling dat Living Lab in Scheemda verrijst. Daarvoor is er nog wel geld nodig, de financiering is nog niet helemaal rond, laat Bulder weten.