TenneT opent opslagruimte voor stroomkabels

Netbeheerder TenneT heeft dinsdagochtend in de Eemshaven een opslagruimte geopend voor stroomkabels. In de loods staan twee enorme draaitafels (spindels) waar de kabels in opgerold worden.
Met de kabels kunnen windparken op zee worden verbonden met het vasteland. Ook zijn ze nodig voor onderzeese elektriciteitsverbindingen, zoals de NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen en de COBRA-kabel tussen Nederland en Denemarken.

Bedoeld voor reparaties

De kabels in de loods zijn volgens TenneT in principe alleen bedoeld voor reparaties. 'Met deze opslag kunnen we de doorlooptijd van reparaties op zee beperken', zegt Cees de Jong van TenneT.

Zware kabels

De kabels hebben een doorsnede van zo'n 30 tot 40 centimeter. Eén meter kabel weegt liefst 80 kilo. 'Dat kan ook niet anders, ze hebben heel wat te verduren', licht De Jong toe. 'Ze liggen op de zeebodem, ze moeten bestand zijn tegen weersinvloeden, tegen stromingen en er komt bovendien een afdeklaag van zand overheen.'

Waarom Eemshaven?

De netbeheerder heeft gekozen voor de Eemshaven vanwege de diepte van de haven en de strategische ligging ten opzichte van de bestaande windparken op zee. In de Eemshaven komt bovendien de NorNed-kabel aan land.

Duitsland

TenneT heeft al een kabelopslag in Emden. In Duitsland is TenneT ook actief als netbeheerder.