Maken rokers nog kans op een baan?

Werkgevers nemen liever niet-rokers in dienst dan sollicitanten, die wel aan de sigaret zijn. Dat geldt ook voor het Centrum Veilig Wonen in Appingedam. Dat bedrijf plaatste vorige week een advertentie, waarin een klantmedewerker wordt gevraagd voor 36 uur. Bij voorkeur niet-rokend.
Vies en vervelend

Directeur Peter Kruyt van het Centrum Veilig Wonen is er van overtuigd dat zijn cliënten liever een niet-roker over de vloer hebben: 'We leven inmiddels in een maatschappij, waarin nog maar negentien procent van de mensen rookt. Dat betekent dus dat 81 procent niet rookt. Wij denken dat die niet-rokers het roken ook daadwerkelijk vervelend en vies vinden. En dat zij het prettiger vinden om met iemand te worden geconfronteerd die niet rookt'.

Gezond en veilig

Het Centrum Veilig Wonen wil graag een gezond bedrijf zijn. 'Roken maakt daar geen deel van uit', vertelt directeur Kruyt. 'Dat is overigens absoluut niet het enige. Wij stellen de veiligheid van onze medewerkers voorop. Ons gebouw ligt, zoals u misschien weet, zeer afgelegen. Op een industrieterrein. Onze nachtelijke werknemers worden, als zij dat willen, begeleid door de beveiliging. Met name de vrouwelijke fietsers vinden het fietstunneltje naar Appingedam niet fijn.'

Fit en vitaal

Uitzendbureau Flexmen XS, dat zaken doet met het Centrum Veilig Wonen, ziet ook dat bedrijven steeds vaker werknemers aannemen, die er fit en vitaal uitzien. 'Werkgevers vinden het heel belangrijk dat ze gezonde medewerkers hebben en werken ook graag mee aan het welzijn en de gezondheid van hun personeel. Je ziet ook steeds vaker dat op fabrieksterreinen niet meer mag worden gerookt, maar buiten de poort. Dus mensen worden steeds meer ontmoedigd om te roken', zegt Carla Brondijk van Flexmen XS.

Overgewicht

Maar waar ligt de grens? Mogen werkgevers mensen met overgewicht straks ook weigeren? Directeur Kruyt van het Centrum Veilig Wonen denkt na. 'Ik weet niet waar het gaat eindigen. Overgewicht leidt wel tot diabetes type 2. De volgende stap is onze kantine. Weg met de vette kroket en uitsmijter. Ik denk dat dat een niet te stuiten tendens is'.

Privéleven

Maken rokende sollicitanten dan geen schijn van kans? 'Dat gaat natuurlijk te ver', zegt Carla Bronkdijk van Flexmen XS. 'Je mag zoiets niet eisen, maar werkgevers mogen wel hun voorkeur uitspreken. Werkgevers mogen rokers niet weigeren. 'Iemand een job weigeren omdat hij in zijn vrije tijd rookt, is in strijd met het privacybeginsel. Wat iemand thuis doet, is zijn zaak.'