PvdA: Hoe zit het met de stapels dode kalveren in Groningen?

© ANP/Jerry Lampen
Het Groningse PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is geschokt over het bewust doden van honderden kalveren, die te zwak zouden zijn voor de handel. Landbouwvakblad de Veldpost publiceert daar zaterdag een onderzoek over.
Injectie

Boeren, kalverhouders en veehandelaren troffen vorige week stapels met honderden gedode kalveren aan in verzamelcentra in Groningen en op de veemarkt in Leeuwarden. Die waren gedood met een injectie. Mogelijk waren de dieren te licht voor kalvermesterijen en hebben ze daarom een spuitje gekregen.

Overschot

De oorzaak is volgens de Veldpost het overschot aan kalveren in Nederland. Het gevolg is dat de opvangcentra in Nederland overvol zijn. PvdA-Kamerlid Van Dekken wil van de staatssecretaris van Landbouw weten hoe dat precies zit.

Wettig?

'Kalfjes euthanaseren is volgens mij gewoon dierenmishandeling. Een hele slechte zaak. Volgens mij mag het wettelijk ook niet eens. Ik wil van de staatssecretaris weten of hij bereid is te onderzoeken of dit in de regio, maar ook landelijk, plaatsvindt. Ook wil ik weten wat hij aan het dierenwelzijn van de kalveren doet. Dat moet op orde zijn', zegt Van Dekken.

Import aan banden

Volgens Van Dekken is een oplossing de import van goedkope kalveren aan banden te leggen en meer aandacht te besteden aan het welzijn van kalveren uit eigen land. 'Tachtig procent van de kalveren komt vanuit het buitenland', zegt hij.

Schaalvergroting

Het Kamerlid vindt dat de schaalvergroting in de landbouw een trend is, die ernstige gevolgen heeft voor het welzijn van de dieren: 'Er wordt meer geproduceerd en dat levert minder welzijn op'.
'In Groningen hebben we het niet overal, maar als je in Brabant kijkt... Het is daar overbevolkt met dieren, met alle gevolgen van dien. Ik hoef alleen maar de Q-koorts in herinnering te roepen en iedereen is klaarwakker', besluit Van Dekken.