'Symfonie voor de Veenkoloniën' en 'Bird' zijn beste Groninger Films

De documentaire Symfonie voor de Veenkoloniën van regisseur Saskia Jeulink is vrijdagavond uitgeroepen tot beste Groninger Film van 2015. Dat gebeurde tijdens de Groningse editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam, dat dit weekend wordt gehouden in het Groninger Forum.
De jury kiest voor deze documentaire vanwege 'de verrassende invalshoek en originele benadering van het onderwerp'.

Beste film

De prijs voor de beste Groninger speelfilm ging naar Bird van Dunja Jocicd en Marinus Groothof. Elle Est Belle van Joren Molter kreeg de prijs voor de beste opdrachtfilm en Sofie Letitre - Bare van Lex Vesseur won in de categorie videoclips.

Niveau is hoog

In totaal waren zo'n tachtig films ingezonden voor deze tweede verkiezing van 'Beste groninger film van het jaar'. Volgens filmjournalist en juryvoorzitter Gerlinda Heywegen is het niveau van de Groninger films hoog.

Muziek uit Veenkoloniën

De winnende documentaire vertelt het verhaal van de Veenkoloniën aan de hand van muziek. Componist Jurriaan Berger uit Zaandam trok maandenlang door het gebied, op zoek naar nieuwe en oude geluiden. Hij componeerde een muziekstuk dat werd uitgevoerd door het Veenkoloniaal Symfonie Orkest uit Veendam, onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher.
Bekijk hieronder de trailer van Symfonie voor de Veenkoloniën: