Geen Groningers besmet met zikavirus

Het zikavirus heeft Nederland inmiddels bereikt, maar Groningen nog niet. Dat zegt arts Wim Niessen van de GGD in Groningen.
Vrijdag werd bekend dat zo'n twintig Nederlanders besmet zijn met het zikavirus. Ze zijn allemaal in het buitenland geweest. Onder hen zijn volgens Niessen geen Groningers.

Griepklachten

Het virus verspreidt zich heel snel in Zuid-Amerika. Het is onder meer gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Als de vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel. Besmette mensen die niet zwanger zijn, krijgen vaak griepklachten die na een week over zijn.
Niet in Nederland
Volgens Niessen is de kans dat het zikavirus zich in Nederland verspreidt heel klein: 'De mug die voor deze ziekte verantwoordelijk is komt hier niet voor. Besmetting via seksueel contact komt eigenlijk ook nauwelijks voor. Dus daar moeten we ons niet druk over maken.'

De arts raadt vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden aan voorlopig niet naar Zuid-Amerika te gaan. 'Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je gestoken wordt.'

Lees ook: