Mobiel grenstoezicht ook in Groninger grensstreek

De marechaussee gaat ook in de grensstreek in de provincie Groningen het mobiele grenstoezicht aanpassen om mensensmokkel beter te kunnen aanpakken. Het blijft alleen een verrassing wanneer precies.
De marechaussee controleert nu ook al gericht op mensensmokkelaars, maar nieuw is dat het verkeer daarvoor zijn snelheid moet aanpassen. 'De marechaussees kunnen dan beter kijken welke auto ze willen onderscheppen om te controleren op smokkelaars of op migranten', aldus woordvoerder Alfred Ellwanger van de Koninklijke Marechaussee. Maandag is dat bijvoorbeeld gebeurd op de A1 in Twente.

Files

'Door het intensievere toezicht zal de verkeersstroom trager verlopen, waardoor op die plek mogelijk files kunnen ontstaan', erkent Ellwanger, 'maar dat viel maandag mee'.

Matrixborden

Het mobiele toezicht is in september uitgebreid in verband met de grote vluchtelingeninstroom. Er komt nu niet meer toezicht bij, alleen de werkmethode wordt aangepast. Het verkeer wordt via de matrixborden boven de weg gemaand langzamer te rijden. 'Dat kunnen snelheidsbeperkende maatregelen zijn van 70 of 50 kilometer per uur', zegt Alfred Ellwanger.

Signalen

De marechaussee gaat bij het tegenhouden van bepaalde auto's af op ervaring, signalen en andere informatie die zij ontvangt. 'Mensen die worden verdacht van mensensmokkel worden meteen aangehouden, waarna verder onderzoek volgt. Ook wordt aan migranten uit veilige landen en degenen die elders in de EU al asiel aanvroegen, meteen gemeld dat zij geen kans maken op een verblijfsvergunning', aldus staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Verdachten mensensmokkel

Door de mobiele controles worden meer verdachten van mensensmokkel aangehouden. In januari waren het er 32. Sinds september steeg dat van circa 14 naar 23 per maand. In heel 2015 waren er 330 aanhoudingen, waarvan ongeveer 200 tijdens het mobiele toezicht.