Vrouwen in Grootegast vrezen komst asielzoekerscentrum

Een groep van dertig vrouwen vreest voor de komst van een asielzoekerscentrum in Grootegast.
Één van deze vrouwen is Johanna Jonker, medewerker van zwembad De Woldzoom.

Onprettig

'Vijftien jaar geleden hebben we ook een azc gehad', vertelt ze. 'Toen zijn er in het zwembad heel veel dingen gebeurd, wat voor het personeel onprettig was.'
Jonker doelt op kinderen van vluchtelingen die niet kunnen zwemmen, alleenstaande mannelijke vluchtelingen die naar vrouwen in het zwembad staren en zwemmen met kleding aan. 'Voor het zwembad is het een hele klus geweest alles goed te regelen. Dat willen we eigenlijk niet weer.'

Geen draagvlak

De gemeente liet eerder weten dat ze plek hadden voor vijfhonderd asielzoekers. Voor dat aantal bleek niet voldoende draagvlak. Niet alleen het aantal werd verworpen, ook de locatie. De raad ging met 300 asielzoekers in Grootegast wél akkoord.
Het COA en de gemeente Grootegast zijn nu op zoek naar een andere locatie voor het azc. Maar met de komst van minder asielzoekers is de kou nog niet uit de lucht, wat de vrouwen betreft. Die vrezen de asielzoekers.
De vrouwen willen dat de asielzoekers niet alleen worden opgevangen in Grootegast, maar ook in andere dorpen in het Westerkwartier.