'Provinciebestuur is ook verantwoordelijk voor honderden doodgespoten kalveren'

De Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten wil dat het provinciebestuur ingrijpt om meer doodgespoten kalveren in Groningen te voorkomen.
Vorige week bleek dat honderden kalveren in het Noorden bewust zijn gedood omdat ze te zwak zouden zijn voor de slacht. Volgens de Partij voor de Dieren is het provinciebestuur daar medeverantwoordelijk voor.

Behoorlijk achterhaald

'Deze provincie laat ruimte voor de groei van de melkveeindustrie', vindt fractievoorzitter Kirsten de Wrede. 'Er bestaat nog steeds een onderscheid tussen de intensieve veehouderij, die bestaat uit varkens en pluimvee, en aan de andere kant het houden van koeien. Dat is behoorlijk achterhaald'.

Regels opstellen

'Het provinciebestuur kan dat onderscheid laten vallen en regels opstellen zodat melkveehouderijen bijvoorbeeld geen grotere stallen meer mogen bouwen. Dan groeit de melkveestapel niet meer en is het afgelopen', zegt de fractievoorzitter.

Moraal moet terug

'Het wordt tijd dat overheden stelling nemen tegen de uitwassen in de melkveehouderij. Beslissingen worden gebasseerd op wat economisch rendabel is. Politieke keuzes worden niet meer op normen en waarden gebaseerd. De moraal moet terug in de politiek!'

Aan banden gelegd

'De melkveehouderij moet aan banden worden gelegd. De prijs voor kalveren is heel laag, de melkprijs is heel laag, er wordt teveel mest geproduceerd. Omdat er zoveel melkkoeien zijn, zijn er zoveel kalveren. Dan krijg je dat de zwakkere worden gedood. De melkveestapel moet daarom inkrimpen.'
De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over deze kwestie.