Wethouder Loppersum waarschuwt voor no-cure-no-paybureaus

Wethouder Rudi Slager van de gemeente Loppersum waarschuwt inwoners voor no-cure-no paybureaus, die actief zijn in het gebied. De bureaus helpen mensen bij het indienen van bezwaar tegen de WOZ-waarde van het huis.
Slager zegt dat deze bureaus de gemeente onnodig veel geld kosten en dat de bezwaren die door hen worden ingediend niet kansrijker zijn om aangenomen te worden dan particuliere bezwaren.

Hoe zit het dan?

De afgelopen periode is door de gemeente Loppersum, net als in andere gemeenten, het aanslagbiljet WOZ-waarde verstuurd. Deze Waardering Onroerende Zaken is de geschatte marktwaarde van een huis op een bepaalde datum, de peildatum. Voor dit jaar is die peildatum 1 januari 2015. Dus wat is de woning waard op 1 januari 2015.
De WOZ-waarde is belangrijk omdat er verschillende belastingen en heffingen op zijn gebaseerd.

Belastingen gebaseerd op WOZ
De gemeente baseert de waarde van woningen onder meer op de ligging, inhouds- en oppervlaktegegevens. Ook houdt de gemeente bij het bepalen van de WOZ-waarde rekening met onder meer de prijzen van verkochte huizen rond de peildatum.
Aangezien er momenteel minder woningen verkocht worden in de gemeente Loppersum is er ook gekeken naar hoe de vraagprijzen zich ontwikkelen. Daarnaast maakt ook de schade aan het huis - als gevolg van de aardbevingen - onderdeel uit van de waarde.

Niet mee eens

Nu bestaat er een mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, die de gemeente heeft bepaald. Dat kan via speciale bureaus maar volgens Slager hebben die bezwaren geen extra slagingskans.

Kosteloos bestaat niet

'Die bureaus zeggen dat ze zich kosteloos opwerpen als belangenbehartiger maar schijn bedriegt', zegt Slager. 'Die bedrijven zijn er juist om geld te verdienen. Bovendien kunnen mensen heel simpel via de website van de gemeente zelf bezwaar indienen.' Volgens hem is het een misverstand dat bezwaren van de bureaus kansrijker zijn, dan bezwaren die door particulieren zelf worden ingediend.

Onduidelijkheid over waardevermeerderingsregeling

Daarnaast moeten mensen volgens Slager ook rekening houden met het feit dat er nog veel onduidelijkheid is over onder meer de waardevermeerderingsregeling. 'Dus het verhaal om een zo laag mogelijke WOZ-waarde voor je huis te krijgen, waar die bedrijven op doelen zegt nog helemaal niets. Bedenk dus goed wat je doet', zegt Slager.