Loppersum vraagt geld aan Den Haag om munitie uit WOII op te sporen

© Egber Prins/112Groningen
De gemeente Loppersum heeft ruim 26.000 euro nodig om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op te sporen en te ruimen. Volgens Lopster burgemeester Rodenboog is dat geld nodig om er voor te zorgen dat de hele gemeente grondig wordt onderzocht.
'Iets op het land te vinden'

'We krijgen regelmatig meldingen van grondeigenaren dat er mogelijk iets bij hen op het land te vinden is', zegt Albert Rodenboog, 'en iedereen kent die verhalen wel dat er mogelijk ergens iets van munitie te vinden is op bepaalde plekken. Daar willen we nu iets aan doen.'

Geen zware munitie gevonden

Volgens Rodenboog is er overigens de afgelopen jaren geen zware munitie gevonden maar komen er jaarlijks wel meldingen van de vondst van lichte munitie binnen.

Jaren negentig

In de jaren negentig heeft de gemeente Loppersum ook al eens onderzoek gedaan naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 'Er is toen niets gevonden maar omdat de verhalen blijven willen we er nu zeker van zijn dat er niets ligt', zegt Rodenboog.

Lopster gemeenteraad

Het geld wordt aangevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar voordat de aanvraag ingediend mag worden moet eerst de gemeenteraad van Loppersum akkoord gaan met het voorstel van het college.