GroenLinks wil onderzoek naar kortere werkweek voor ambtenaren

Ambtenaren van de provincie moeten makkelijker kunnen kiezen voor een kortere werkweek. Daarvoor pleit de Statenfractie van GroenLinks.
De partij vraagt het provinciebestuur te onderzoeken of in de toekomst ook fulltime-vacatures kunnen worden ingevuld op basis van een 32-urige werkweek. Nu wordt voor de meeste vacatures nog uitgegaan van een 36-urige werkweek.

Werkloosheidsprobleem

'Het voornaamste doel is dat we meer mensen aan het werk krijgen', zegt Statenlid Hendri Meendering. 'Willen we het werkloosheidsprobleem oplossen, dan moeten we naar arbeidsduurverkorting.'
Meendering wijst naar de jaren '80 van de vorige eeuw toen ook werd ingezet op het verkorten van de werkweek: 'Vanaf die tijd gaan veel CAO's uit van een werkweek van 36 uur. Daarvoor werkten we allemaal standaard 40 uur per week. De laatste tijd zie je dat laatste steeds vaker terug komen. Dat vinden wij verkeerd.'

Ook nadelen

Het Statenlid erkent dat aan een kortere werkweek ook nadelen kleven. 'Het salaris is lager, maar daar staat tegenover dat er ook minder kosten zijn voor bijvoorbeeld kinderopvang. Ook is er een beter evenwicht tussen werk en privé', zegt Meendering.
Wat betreft GroenLinks geeft de provincie Groningen snel het goede voorbeeld. De partij hoopt dat andere werkgevers zullen volgen.