Bureau Steinfort: over wietplantages en gestolen stroom

Om optimaal te kunnen groeien en bloeien heeft een wietplant de juiste voeding en vooral veel licht nodig. Hoe groter de plantage, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Om de kosten te drukken wordt de elektriciteit bij voorkeur illegaal afgetapt.
Uit cijfers van netbeheerder Enexis blijkt dat er vorig jaar alleen in onze provincie al voor 4,7 miljoen euro aan stroom is gestolen.
Het bedrag is gebaseerd op het aantal wietplantages dat vorig jaar in Groningen is opgerold: 207 plantages in totaal. Omgerekend gaat het om zo'n 22.000 euro per plantage.
Het zijn harde cijfers, maar het werkelijke bedrag ligt mogelijk vele malen hoger. Naar schatting wordt er in Nederland jaarlijks voor één miljard kilowattuur illegaal afgenomen. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in onze provincie in een jaar verbruiken.
Netbeheerders als Enexis zijn niet verzekerd tegen diefstal van stroom. Ze kunnen hooguit via de rechter proberen om een deel van de schade te verhalen, maar succes is lang niet altijd verzekerd.
In de praktijk valt er namelijk weinig te claimen. De eigenaren van de plantages blijven buiten schot, werken met tussenpersonen, of een zaak wordt bij gebrek aan bewijs geseponeerd. De netbeheerders berekenen het verlies daarom liever door aan de klant. Aan u en aan mij.
De consument krijgt uiteindelijk dus de rekening gepresenteerd. Het gaat jaarlijks om drie euro per huishouden. Alleen in onze provincie heeft Enexis al zo'n 290.000 klanten. Dat betekent dat er een bedrag van ruim 880.000 euro wordt geïncasseerd.
Wordt er dan stiekem verdiend aan deze vorm van diefstal? Volgens Enexis niet, het geld wordt vooral besteed aan het opsporen en voorkomen van fraude.
De netbeheerder is ook één van de deelnemers aan het nieuwe 'hennepconvenant' in Noord-Nederland. Het zoveelste convenant. 'Samenwerken aan een krachtige en integrale aanpak van de hennepteelt. Waarbij onveilige situaties, criminaliteit, overlast en onnodige maatschappelijke kosten worden aangepakt.'
Tenminste, dat is de doelstelling. Dat er winst te behalen valt, staat als een paal boven water. Want volgens de politie wordt slechts één op de zeven wietplantages opgerold.
Het zijn aannames. Net als het vermoeden dat tachtig procent van de cannabisproductie in Nederland bestemd is voor het buitenland. Het zou jaarlijks gaan om een half miljoen kilo, met een geschatte straatwaarde van 2,4 miljard euro.
Maar niemand weet het zeker, elk zicht lijkt te ontbreken. En dat geldt ook voor de cijfers van Netbeheer Nederland. Hoeveel stroom er precies op jaarbasis wordt gestolen blijft een schatting. Maar één ding is wel duidelijk, u en ik betalen er aan deze vorm van fraude mee.