Oldambt en Vlagtwedde vallen buiten 'Buurtzorg-boot'

De gemeenten Oldambt en Vlagtwedde zijn de enige Groningse gemeenten die niet van het aanbod van Buurtzorg gebruik kunnen maken om het werk van TSN over te nemen.
Oldambt en Vlagtwedde voldoen niet aan het minimumtarief van 21 euro per uur dat Buurtzorg eist.


Aangeven

Als de gemeenten toch willen dat Buurtzorg de huishoudelijke hulp-werkzaamheden bij een faillissement van TSN overneemt, dan moeten ze dat aangeven. Buurtzorg laat dan weten aan welke voorwaarden Oldambt en Vlagtwedde moeten voldoen.

Familiehulp

Buurtzorg wil de huishoudelijke hulp-werkzaamheden van TSN overnemen en richt daar de stichting Familiehulp voor op. Die neemt het personeel over tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden. Cliënten blijven hun vaste hulp houden.

Miljoenenlening

De stichting Familiehulp leent miljoenen van de bank om de periode tussen uitbetalen van salarissen en de eerste omzet te kunnen overbruggen. De stichting Buurtzorg staat daarbij voor 15 tot 20 miljoen euro garant.

Geld voor trainingen

Verder vraagt eigenaar Jos de Blok in totaal 5,7 miljoen euro van gemeenten. Dit bedrag zou nodig zijn om medewerkers te kunnen trainen in een nieuwe werkwijze en ze de tijd te geven daaraan te wennen.

Oneerlijke concurrentie?

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt gemeenten dat ze een specifieke aanbieder niet mogen bevoordelen. Ook branche-organisatie BTN is bang voor oneerlijke concurrentie. Volgens Jos de Blok is daarvan geen sprake. De landsadvocaat heeft volgens hem het plan doorgelicht en ziet geen problemen.

Innovatie

Bovendien kunnen andere aanbieders ook aanspraak maken op het geld dat gemeenten voor de huishoudelijke hulp hebben gekregen. 'Ik nodig collega's uit daar ook gebruik van te maken.' Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld innovatie in de sector.

Geen winstoogmerk

In 2016 zou de nieuwe stichting op nul uit moeten komen. Het jaar daarna kan al winst worden gemaakt. Overigens heeft de stichting geen winstoogmerk. Daar is het Jos de Blok niet om te doen. Hij wil de sector weer gezond maken.

Kleine teams

Stichting Familiehulp werkt met kleine zelfredzame teams van huishoudelijke hulpen. Verpleegkundigen van Buurtzorg werken al op deze manier.