Certe verdedigt zich tegen kritiek op privacy-schending

Het Certe-gebouw, nabij het Martiniziekenhuis
Het Certe-gebouw, nabij het Martiniziekenhuis © Jaap Elevelt/Groningen in Beeld
De manier waarop het medisch laboratorium Certe in Groningen onderzoeksgegevens uit patiëntendossiers uitwisselt met artsen, ziekenhuizen en andere zorgverleners is 'verantwoord en veilig'.
Dat zegt Certe in een verklaring waarin het laboratorium reageert op de ophef over schending van privacy. Het lab ligt onder vuur omdat onbevoegden te eenvoudig de digitale dossiers zouden kunnen inzien. De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt nu of de werkwijze van Certe waarbij laboratoriumuitslagen worden gedeeld met behandelend specialisten, strookt met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Verbazing

Volgens Certe is de manier waarop het lab gegevens uitwisselt, 'weloverwogen en in nauwe samenwerking met diverse zorgpartners tot stand gekomen'. Certe-directeur Harjan van Dam zegt dat hij zich verbaast over de ophef over de toegankelijkheid van de medische gegevens. De suggestie dat jan en alleman erbij kan is volgens Van Dam 'onzin'.

Gangbare praktijk

Volgens Van Dam is uitwisseling van gegevens onontkoombaar en gebeurt het ook veelvuldig. 'Het moet uiteraard binnen alle geldende normen en regels, maar delen van gegevens is de gangbare praktijk in heel Nederland. Wanneer je in een ziekenhuis bent dan wil je als patiënt maar al te graag dat medische gegevens snel beschikbaar zijn.' In acute situaties kan het zelfs van levensbelang zijn, benadrukt Van Dam.

Opdracht

'Delen van medische gevens is een maatschappelijke opdracht', verklaart de Certe-directeur. Hij wijst erop dat uitwisseling dubbele diagnostiek en onnodige belasting van de patiënt voorkomt. Zo drukt het ook de zorgkosten.
Certe vindt het belangrijk dat de privacywaakhond nu onderzoek doet. Het is volgens het lab van groot belang voor alle instellingen die aan diagnostiek doen omdat het meer duidelijkheid kan opleveren over de uitwisseling van patiëntengegevens.