OR Qbuzz: 'Bushaltes op Diepenring? Dat wordt een puinhoop'

Als er geen bussen meer stoppen op de Grote Markt in Groningen, dan wordt het een zooitje. Willem van der Werf, voorzitter van de ondernemingsraad van Qbuzz, is niet te spreken over de vergevorderde binnenstadplannen van de gemeente Groningen.
In de plannen moeten bussen stoppen op de Diepenring. 'Het is daar nu al een puinhoop bij evenementen en het wordt alleen maar erger. Dat moet je niet doen', meent de buschauffeur. Langs de diepen is weinig ruimte en is al veel verkeer.

Gedumpt

Van der Werf noemt het 'een alternatief uit noodzaak'. Passagiers worden volgens hem 'gedumpt' op de Diepenring omdat ze toch ergens moet uitstappen. 'Er is op de Diepenring verder niets. Er is rond de haltes geen detailhandel, zoals in andere steden.'
Bovendien vindt de voorzitter van de ondernemingsraad dat het weren van bussen uit de binnenstad indruist tegen het concept van Qlink. Dat zijn bussen die sinds 2013 vanuit de provincie naar de Groninger binnenstad rijden. Ze zijn bedacht als alternatief voor de afgeblazen regiotram.

'Qlink is een succes'

'Als ze niet meer op de Grote Markt stoppen, dan haal je het concept onderuit', vindt Van der Werf. Hij vreest dat het nieuwe busplan Qbuzz veel reizigers kost. Nu is Qlink volgens hem een succes. Sinds de invoering zijn passagiersaantallen gestegen. Stadsbussen die sindsdien niet meer op de Grote Markt stoppen, zijn veel minder in trek.
De gemeenteraad van Groningen besluit binnenkort over het voorstel van B&W om de busroutes te verleggen naar de Diepenring. Het is nu al duidelijk dat een meerderheid voor het plan is.