Medewerkers V&D houden hoop tijdens spannende uren

Veel klanten van V&D aan de Grote Markt gaan er vanuit dat ze er niet voor het laatst hebben geshopt. Velen kunnen zich niet voorstellen dat de vestiging moet sluiten. Dat zou al komende woensdag kunnen zijn als de curatoren van de failliete warenhuisketen geen geloofwaardig overnamebod krijgen.
Ook het personeel gelooft er nog in. Het kan gewoon niet dat een vestiging zoals in Groningen omvalt, vinden ze. Ze hopen dat ondernemer Roland Kahn de slag wint. Kahn is de eigenaar van ketens als Coolcat, MS Mode en America Today. Volgens directeur Eric Bos van V&D Groningen heeft hij laten zien hoe zijn ondernemingen in moeilijke tijden toch overeind wist te houden. Dat moet hij bij V&D ook kunnen.

Overtuigen

Maar het Canadese Hudson's Bay ligt op de loer. Die zou alleen geïnteresseerd zijn in de panden van V&D. En dan is het ook einde verhaal voor de medewerkers. Het hangt af van de eigenaren van de panden waarin V&D is gevestigd. Zij willen, behalve een doorstart die zo lang mogelijk stabiliteit garandeert, ook een zo hoog mogelijke huuropbrengst. Kahn moet dus met zoveel mogelijk huurovereenkomsten in de hand de curatoren van V&D vertuigen dat zijn bod wordt aangenomen.
Maandagmiddag 12.00 uur moet het duidelijk zijn. Zo niet, dan sluiten de V&D's in het land woensdag de deuren. Tenzij er nog ergens een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. Maar daar kan niemand rekening mee houden.

Best draaiende
Ook als Kahn V&D overneemt, geldt dat niet voor alle filialen. Waarschijnlijk kunnen de kleinste filialen niet mee met een doorstart. Maar in Groningen gaan ze er van uit dat hun vestiging er in elk geval bij zit. Bos wijst op de centrumfunctie die Groningen heeft voor het hele Noorden. Ook is zijn bedrijf een van de best draaiende vestigingen.
Er is dus gerechtvaardigde hoop, maar geen zekerheid. Voor individuele medewerkers blijft dat voorlopig zo, ook na een eventuele geslaagde overname door Kahn. Iedereen is bij het faillissement ontslag aangezegd. En solliciteren bij een nieuwe baas levert niet altijd een nieuwe baan op.

Lees ook: