Miljoeneninvestering bij zoutproducent Nedmag

Zoutproducent Nedmag in Veendam gaat de komende tien jaar 122 miljoen euro investeren. Daarvan gaat 65 miljoen naar een nieuwe zoutwinningslocatie en 57 miljoen is bestemd voor innovatie.
Met deze investering zegt het bedrijf de continuïteit voor de komende tientallen jaren te kunnen waarborgen. Nedmag viert dit jaar het 35- jarig bestaan. Er werken ongeveer 140 mensen. Maar inclusief afgeleide werkgelegenheid bij andere bedrijven, die afhankelijk zijkn van Nedmag, gaat het naar schatting om 400 arbeidsplaatsen.
Zoutwinningslocatie
Om ook in de toekomst aan de vraag in de markt te kunnen voldoen, wil het bedrijf een nieuwe magnesiumzoutbron aanboren. Waar de winningslocatie komt, is volgens directeur Paul Schipper van Nedmag nog niet bekend. 'We zoeken naar een locatie waar het zout zit dat we zoeken. Voor een nieuwe locatie is een uitgebreid vergunningentraject noodzakelijk. We gaan de omgeving er nauw bij betrekken', aldus Schipper. Het traject zal tot 2018/2109 duren.
Nedmag heeft twee productielocaties. Een bij Trips-en Borgercompagnie waar magnesiumzout wordt gewonnen en een productielocatie in Veendam. Daar wordt het zout omgezet in in magnesiumhydroxide, magnesiumoxide en calciumchloride.

Toepassingen

Magnesiumhydroxide wordt onder meer toegepast als een milieuvriendelijke hulpstof in de pulp-en papierindustrie, in afvalwaterzuivering waar het onder meer fosfaat kan terugwinnen, en in rookgasreiniging waar het zwavel uit de afvalgassen haalt.
Magnesiumoxide wordt gebruikt in de fabricage van vuurvaste ovenstenen. Calciumchloride wordt onder meer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie (kaas-en bierbereiding) en als gladheid-en stofbestrijding.