Scholen Loppersum gaan voor 15 miljoen op de schop

Binnen vijf jaar de scholen in de gemeente Loppersum ombouwen tot 'iconen van duurzaamheid'. Dat is de grote wens van wethouder Bé Schollema van de gemeente Loppersum.
Het plan kost een slordige 15 miljoen euro. De gemeente komt nog 1 miljoen euro tekort en het is nog even de vraag wie dat gaat betalen.

Duurzame schoolgebouwen

De raad stemde maandagavond na een pittige discussie unaniem voor de bouw van onder meer drie duurzame schoolgebouwen in Loppersum, Middelstum en Stedum. Een ambitieus plan met behoorlijke financiële risico's waar zelfs Schollema een beetje buikpijn van krijgt.

Noodzakelijk plan

'Zo'n beslissing komt bij een jonge wethouder als ik, die in een gebied als Loppersum zit, misschien een keer in je carrière voor', aldus Schollema. 'Het gaat om vreselijk veel geld, maar het plan is noodzakelijk om de scholen in het gebied naast aardbevingsbestendig ook toekomstbestendig te maken.'

Rijk moet meefinancieren

De 1 miljoen die de gemeente tekortkomt, wil de PvdA-wethouder uit Den Haag halen of anders bij andere fondsen. Lukt dat niet, dan moet de gemeente Loppersum zelf het tekort ophoesten.
'Ik ben ervan overtuigd dat het Rijk ons dit geld geeft', stelt Schollema. 'De NAM neemt z'n verantwoordelijkheid al in dit gebied als het gaat om aardbevingsbestendig bouwen. Nu Den Haag nog. Het gebied heeft er recht op om hier beter uit te komen.'

Wat gaat er dan gebeuren?

Het is de bedoeling dat binnen de komende vijf jaar alle schoolgebouwen in de gemeente Loppersum worden aangepakt of opnieuw worden gebouwd. Dat betekent onder meer dat in Loppersum obs Prinses Beatrix en cbs Roemte een schoolgebouw gaan delen. Stedum krijgt een nieuwe school voor de kinderen van cbs De Crangeborg en obs De Bongerd. En in Middelstum wordt duurzaam gebouwd zodat de openbare basisscholen Wilster en Wicher Zitsema daar samen verder kunnen.